"Що не заборонено – те дозволено" - очевидно, такою логікою керувався глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи видачу основних документів своєї країни громадянам України. Венгрия, за його словами, не порушує закони України, видаючи угорські паспорти жителям прикордонних районів нашої держави. При цьому він додав, що особисто не обізнаний про факти такої видачі.

Про це глава відомства закордонних справ Угорщини заявив в інтерв'ю агентству DW. Уточнивши: "На Закарпатті живуть угорці, які, за угорським законодавством, мають право на подвійне громадянство. <...> Якщо подивитеся на українські закони, там ніде не сказано, що мати паспорт іншої країни - це злочин або заборонено".

Але єдине громадянство в Україні чітко регламентується статтею 4 Конституції України, та є одним із нових суттєвих принципів, необхідних для створення суверенної української держави, яка будується на демократичних і правових засадах.Таким чином Конституцією ліквідовано підґрунтя політичних і юридичних колізій, які існують у державах, де конституціями визначається інститут подвійного громадянства. Тобто, документи, що підтверджують його, не визнаються в Україні і не мають сили.

Особливо бурхливу реакцію в українському суспільстві викликав той факт, що паспорти іншої держави масово отримували державні чиновники, оскільки в законі про держслужбу теж однозначно заявлено, що наявність громадянства іншої держави вважається підставою для припинення держслужби.

Популярні новини зараз

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників

Показати ще

Петер Сійярто заявив, що в Угорщині для отримання другого громадянства не важливо, є особа чиновником чи ні". Нагадаємо, що на відео, яке не так давно з'явилося в мережі Інтернет, консул Угорщини особисто радить власникам двох паспортів не афішувати своє подвійне громадянство, особливо преред владою України.

Через це відбулося нове загострення у відносинах між двома країнами. Сам консул Угорщини був оголошений у нас персоною нон грата. А глава угорського МЗС став фігурантом списку українського сайту "Миротворець".

Нагадаємо, сайт "Знай.uа" вже писав про те, що потрібно Україні, щоб вирішити питання з подвійним громадянством на громадському рівні.

Крім того, на сайті "Знай.uа" і раніше йшлося про причини конфлікту України і Угорщини та шляхи його рішення.

"Знай.uа" повідомляв, що Кремль намагався підкупити українського президента Петра Порошенка досить великою сумою