"Народ бідний. Жебрак? Жебрак", - так з огляду на свій досвід оцінює зараз ситуацію в Україні перший президент з часів Незалежності Леонід Кравчук. Про те, чим ми жертвуємо заради свободи, за що боровся Майдан та які шанси подолати Росію, колишній лідер держави нарешті пояснив.

Майбутнє України очима Кравчука

Екс-президент не приховує, що коли йде на ринок, то завжди важко повертатися – спілкуючись із людьми, розумієш, наскільки бідно стали жити.

"Я іду на ринок, а до мене підходять люди і кажуть: "Леоніде Макаровичу, навіщо це треба було робити, щоб ми стали старцями?". Знаєте, як мені важко це переживати? Я ж підписав усі установчі документи про утворення України як держави. Я сприймаю будь-які слова на свою адресу. Я питаю: "Які у вас в цілому доходи?", а мені: "Ха-ха, 800 гривень", - зазначив він.

Популярні новини зараз

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Показати ще

Про соціальну рівність, на його думку, говорити зарано: депутати та чиновники працюють за однією схемою – спочатку мільярди собі, а що залишиться – те людям. Тому Революція Гідності, щоб там не казали, марною не була:

Революція Гідності

"Я погоджуюся з тим, що ті люди, які ходили на Майдан, брали участь у Революції гідності, які вмирали на Інститутській, які ходили на перший Майдан, ті, хто пішов обороняти Україну – вони йшли для того, щоб заявити про свою відданість Україні і бути готовими боротися за Україну. Вони не думали, не вираховували тоді, де гроші, а де життя. Вони йшли за землю, за Україну. Такі є люди, але ці люди не здатні зупинити тих, хто ними маніпулює. Хто розпочав Майдан? Молоді люди. Ті, які рвали на собі сорочки і казали: "Ми зробимо все". Повірили їм. Ті прийшли, сіли в крісла і забули", - скаржиться Кравчук.

Революція Гідності

На прикладі Угорщини він пояснив: біля урядового будинку також збиралися люди, якраз під час засідання. Їх ніхто не звав, самі організувалися, спокійно сказали прем'єру піти у відставку, той в свою чергу висловився делікатно на їх адресу, жодного силового розгону не було:

МЗС Угорщини

"Але зараз наші мітингувальники часто ідуть, бо їм дають гроші за те, що вони будуть виголошувати гасла, їх просто наймають. Нам треба подолати в собі цю рабську філософію. Є гарний вираз: "Раб, який усвідомив своє рабське становище, вже наполовину не раб".

Революція Гідності

Так звану "теорію Путіна" Кравчук запевняє, що розкусив. Кремль запустив фейк про те, що наша Незалежність мало не вигадана, а держава, як така утворилася взагалі випадково.

Путін

Імперські замашки північних сусідів всіляко гальмували наш культурний та економічний розвиток. Як результат – бачимо чужинців на власній землі, резюмує Кравчук.

Дивіться: Леонід Кравчук про Майдан, ядерну зброю та війну на Донбасі

Нагадаємо, Кравчук розповів, чому Україна відмовилася від ядерної зброї. Як повідомляв "Знай.ua", українці порахували, де дешевше купити квартиру – удома, чи в Польщі. Також "Знай.ua" писав, українцям масово нав'язують непотріб і обман за допомогою незаконної реклами.