Українські радикали радикально підійшли до підвищення тарифу на природний газ - оголосили всеукраїнську акцію протесту. Рішення протестувати обумовлено розумінням того, що країні потрібні реформи, а не наступні транші кредитів і підвищення тарифів - написала в своєму Facebook політичний аналітик Яніна Соколовська.

«В РПУ оголосили вимоги президенту Порошенко: 1. Провести позачергове засідання Ради за участю перших осіб країни, керівництва Нафтогазу і НКРЕКП; 2. Скасувати рішення по підвищенню тарифу; 3. Підвищити зарплати і перерахувати пенсії; 4. Інвестувати у видобуток українського газу і провести модернізацію енергетичного сектора.

До першого листопада, а відповідно, підвищення тарифу на газ для населення, залишився всього тиждень. Пересічні громадяни країни притихли в очікуванні і ще плекають надію, що злополучне подорожчання газу (а за ним і опалення) влада знову відкладе. Нагадаю, цей трюк уже був показаний нам неодноразово. В перший раз нас «повідомили», що підвищення тарифів буде 1 квітня, потім перенесли на перше червня. Далі - на 1 вересня і 1 жовтня.

На жаль, на цей раз ніякого дива точно не відбудеться. Платити майже на дві гривні більше за кожен кубометр блакитного палива нам доведеться.

Поки ж широкі народні маси ще сплять і гріються надією (опалення включили ще далеко не скрізь навіть у столиці), керівництво країни відчайдушно виправдовується, намагаючись донести до людей один посил: «подорожчання не минути, без нього країну незабаром чекає дефолтний дефолт, крах гривні, розвал економіки і інші напасті».

Популярні новини зараз

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних

Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе

На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні

Показати ще

Цікаво, що окремі на даний час що перебувають в опозиції, а раніше причетні до газових схем, політики вже спробували зіграти на тарифній темі. Обіцяють мінімум в два рази знизити тарифи. Правда, тільки в тому випадку, якщо всі ми дружньо з'явимося на вибори і не менш дружньо за них проголосуємо. Але це, як і у випадку з традиційною темою «скасуємо недоторканність», не більше ніж кон'юнктурна спроба підвищити власний рейтинг. Такий собі фальстарт» - пише Соколовська.

«У середовищі політологів вважають, що основне дійство почнеться, коли українці вже отримають нові платіжки, коли прийде тверезе усвідомлення того, що газу по 7 грн. вже не буде. Протестні настрої громадян різко зростуть. І очолити їх має всі шанси не якась дама з косою, яка раніше посиділа не тільки в прем'єрському кріслі, а голова Радикальної партії.

Перший крок на цьому шляху вже зроблено. Олег Ляшко зажадав у зв'язку з підвищенням газового тарифу зібрати позачергове засідання Верховної Ради. Крім того, саме глава РПУ раніше наполягав на тому, що Україні потрібно якомога швидше відходити від практики позичання мільярдів у МВФ. Нагадаю, відповідною вимогою Фонду можновладці пояснюють підвищення тарифів. Після підвищення цін ми отримаємо новий транш кредиту, який нам потрібен, не для підвищення зарплат з пенсіями, не для розвитку промисловості або створення сприятливого бізнес-клімату, а щоб банально розплатитися по зобов'язанням старого кредиту. Взятого у того ж МВФ.

Припускаю, що Ляшко - не єдиний з топ-політиків, хто буде домагатися зниження тарифів або відмови від життя в кредит. Особливо в передвиборний період. Але прав буде і той, хто припустить, що в умовах соціальної напруженості громадяни схильні до радикальних рішень, пропонованих лідером радикалів. Громадяни його підтримують і схильні діяти за принципом «пан або пропав». І мова йде не тільки про ту категорію виборців, які ще не визначилися з вибором. Набагато більше буде тих, хто до дня голосування вже повною мірою відчує тягар нових тарифів» - впевнена експерт.