Хто такий Геннадій Кернес, сьогодні знає кожен харків´янин. У цій статті прочиниться таємниця завіси його особистого життя та кримінального минулого, яке не завадило посісти крісло мера. Так у чому ж секрет його успіху? Чому нинішня влада дала «зелене світло» людині з кримінальним минулим? Читай усі подробиці життя градоначальника Харкова і всю правду про його епоху правління.

Біографія

Народився 27 червня 1959 року.

Сім'я

Народився та виріс у чудовому місті Харків.
Сім'я: дружина - Оксана Гайсинська (1970 р.н.). Вона - донька екс-заступника Генерального прокурора України, народилася 1 січня. Дружина-красуня стала «візитною карткою» чоловіка. Вона завжди виглядає чудово. Регулярно займається в спортивному залі.

Геннадій Кернес з дружиною

Той, хто не знає справжній вік дружини градоначальника, ніколи не подумає, що зараз їй 48 років. Вродливе обличчя, стрункі ніжки, ідеальна фігура. Оксана завжди в формі. Так що вік - не перешкода виглядати чудово.

Одружившись на красуні, Кернес знайшов одночасно тил, адже її батько був свого часу (з 2002 по 2007) прокурором Київської області. Від першого шлюбу в неї є син Родіон (1992 р.н.)

Яскрава білявка - частий гість пластичного хірурга. Вона любить викладати в Instagram свої пікантні фото. Раз у раз миготять її напівоголена груди, довгі ніжки. Є знімки, де вона не тільки в обіймах чоловіка, але й притулилася всім тілом до друга Кернеса Михайла Марковича. На деяких зображеннях Добкін ласкаво тримає Оксану за руку. Поруч на фото - не менш ласкавий чоловік стискає другу долоню коханої.

Для Кернеса це теж другий шлюб. Його перша дружина - Оксана Василенко (1964 р.н.), шлюб з якою тривав недовго - всього чотири роки (1981-1985 рр.)

За словами жінки, він - людина нестримана, безкультурна й жорстока. Не раз бив її, ніде на той момент не працював, але весь час не було вдома.

У одному з інтерв'ю ЗМІ, перша дружина дала невтішну характеристику Кернесу. Адже він навіть побив її матір. Інцидент відбувся вже після розлучення, коли батько прийшов побачитися з дитиною - сином Кирилом (1992 р.н.), а мати нагадала про аліменти, що його дуже сильно розлютило. З цього приводу в Комінтернівський суд Харкова і було подано відповідну заяву.

Але й свою другу дружину він бив. Одного разу завдав їй кілька ударів по голові й черевній порожнини. Ураженао жінка написала заяву до РВВС. Незабаром містом замиготіли білборди з красномовним написом: «Оксано, прости!»

Перша леді Харкова намагається не розголошувати особистісні сімейні відносини. Але репутація мера завжди на слуху. Його колишня дружина зізналася, що він застосовував до неї насильство. У проміжку між двома Оксанами в нього були стосунки з Галиною Приваловою. З цією жінкою він проживав у цивільному шлюбі.

Геннадій Кернес

У Кернеса ще є діти: син Данило (1988 р.н.) Він - його середня дитина. І зовні дуже схожий на свого батька. Коли дорослий хлопець одружився, то в нього вже був син від попередніх стосунків із Анастасією Степулою.

У 2013 році Гена Кернес вдруге став дідусем. І навіть хвалився фотографіями в соціальних мережах. Тут варто зазначити, що в його старшого сина Кирила вже є донька. Інший раз і її фото миготять у Instagram харківського градоначальника.

За даними forbes, національність Геннадія Адольфовича - єврей. Кілька років тому він зробив обрізання. І взяв собі при цьому ім'я Моше. За словами рабина Шауля Бурштейна, який допомагав міському голові під час лікування після того, як в нього стріляли, коли Моше-Геннадій побачив його, то першими словами були: «Я - єврей!»

Та й назви по батькові матері й тата дають чітко зрозуміти, що він - з єврейської сім'ї. Батьки: тато - Адольф Лазаревич, мати - Анна Абрамівна.

Характер: запальний, неврівноважений, цинічний, безпринципний. У 1990 р. Кернесом було отримано довідку про... «психопатію», яка врятувала його від армії. Але незабаром цей діагноз підтвердила комісія Харківської психіатричної клінічної лікарні №15. В акті №1058 було відзначено той же діагноз «Психопатія, збудливий тип». При обстеженні виявлено емоційну нестійкість.

Хобі, захоплення: басейн, велоспорт, подорожі, веде здоровий спосіб життя.

Освіта

Після закінчення харківської гімназії №82 закінчив професійний ліцей будівництва та комунального господарства.
Потім навчався в Національній юракадемії ім. Ярослава Мудрого.

Кар'єра і бізнес

Говорячи про Кернеса в молодості, варто почати розповідь із того, що він змінив багато професій. Працював всюди потрішки: слюсарем, розливальником молока, сторожем у дитячому садку, майстром із ремонту годинників та навіть двірником. Паралельно починає ще одну діяльність - кримінальну.

Саме в дев'яності, в розпад Радянського Союзу, почав піднімати свій «бізнес». На його рахунку - продаж краденого, шахрайство, афери із землею, нерухомістю тощо. Але незаконна діяльність була успішною недовго. І незабаром Кернеса позбавили волі на три роки з конфіскацією майна.

Геннадій Кернес

Однак провів за ґратами лише два роки. З огляду на те, що сприяв слідству, був випущений на свободу. Після цього став більш уважним та обережним. У кримінальних колах його називають Геша, Гопа.

Були й інші факти затримання. Але він весь час виходив «сухим із води». Зокрема, в дев'яностих займався наперстнічеством. За офіційними даними його допиту на той момент, заробляв таким чином по п'ятдесят-сто рублів. Крім цього, продавав неіснуючі автомобілі.

У 2014 мера та двох його охоронців підозрювали в причетності до викрадення й побиття майданівців. Ось така кримінальна біографія.

Але повернемося в дев'яності. Після того, як вийшов на свободу, зайнявся великим бізнесом: придбав парк, заснував ріелторську компанію і власну юридичну фірму. У 2000 і зовсім подався в політику.

Політичну «вагу» серед виборців набирав поступово. Ще з 1998-го, коли вперше був обраний депутатом Харківської міськради, почав наполегливо і цілеспрямовано добиватися крісла градоначальника.

Був членом Партії регіонів. Щоправда, за два роки до цього разом із Аваковим підтримував Ющенка, а потім посварився з Арсеном Борисовичем. Пішов від помаранчевих. І став прихильником більш перспективної Партії регіонів. Як видно, людина без цінностей та ідеології. Змінює свої погляди швидко, пристосовуючись до того, що найбільш вигідно.

Говорячи про його приналежність до Партії регіонів, згадується кумедний випадок зустрічі з Януковичем, який при всіх назвав Кернеса «Гена Геннадійович». А потім швиденько виправився: «Я говорю про Кернеса. Просто я завжди звик його так називати».

У 2010 йде на міські вибори і перемагає. З тих пір у Харкові починається епоха Кернеса.
На останні вибори в 2016 пішов із Партією Відродження (Україна). І знову - міський голова.

Декларація

Після того, як Геннадій Адольфович Кернес був обраний мером Харкова, він не вказав у графі декларації за 2010 рік про членів сім'ї, що в нього є дружина. Судячи з неї, немає у градоначальника й власного житла.

2014 р.: загальна сума сукупного доходу - майже тринадцять мільйонів(!). З них зарплати - 106 тис. 501 грн. Решта - дивіденди, відсотки.
З нерухомості декларує квартиру на 154 квадрата і житловий будинок на 7 м².
Власник Porshe 911 Correra, 2003 р.в. На банківському рахунку: 8 млн. 297 грн.

Геннадій Кернес

Для порівняння, в 2017 р (знову-таки члени сім'ї в декларації відсутні): той же житловий будинок на сім квадратів - орендований. Квартира на 57 м² також.

За декларацією проходять декілька годинників різних торгових марок. Декларує навіть інвалідне крісло-візок із електроприводом та інвалідний візок Ottobock.
Зарплата за цей рік - майже 600 тис. грн. Прибуток від відчуження цінних паперів і корпоративних прав - 23 млн. 370 тис. грн.

Готівкою зберігає 43 млн. 207 тис. 746 грн. Багато коштів і на різних банківських рахунках: 2 228 грн., 97 440 грн., 18 580 доларів, 12 954 722 грн., 850 доларів, 67 6500. І так, по дрібниці: 1 733 грн., 500 доларів.

Компромат і чутки

"Гепа". Початок

Ще за часів СРСР Кернес починав з продажу крадених ювелірних виробів. А ось після розпаду союзу для нього почались золоті часи. Тоді все більш-менш "ділові" люди почали прибирати до рук все, що погано лежить, включаючи заводи і виробництво. Геннадій став пайовиком кооперативу «Акцептор», який спеціалізувався на пошитті курток. Ось тільки не все було так гладко, як передбачалося, в 1992 році Кернеса засудили до трьох років позбавлення волі. У в'язниці провів два. Кажуть, що здав чимало своїх подільників.

За що посадили Кернеса? До кінця не відомо, є два можливих варіанти: за шахрайство і злісне хуліганство, за іншими даними - за розбій.

Кернес злочинець?

Мабуть так. Якщо вірити джерелам, то проти нього було порушено далеко не одна справа. А ось весь доступний список:

1988 рік - кримінальна справа за "вимагання".

1992 рік - Судова колегія у кримінальних справах Харківського обласного суду визнала схильного до шахрайства Кернеса Г.А. «Винним у злочині, передбаченому ст. 141 ч.2 КК України»

2007 рік - кримінальна справа за організацію масових заворушень через які постраждали мирні люди.

2007-2009 рр.- справа «Кернес і Картавих».

2008 рік - кримінальна справа за організацію нападу на депутата Медведєва за поставку неякісного кокаїну. До речі, тоді фігурантом справи був і Добкін.

2008 рік - справа «Міськрада проти СБУ.

У березні 2015 року Генпрокуратура України завершила досудове розслідування проти Геннадія Кернеса за кримінальними статтями «незаконне позбавлення волі або викрадення людини», «катування» і «погроза вбивством».

Компромат

Сьогодні в Інтернеті дуже багато новин, що стосуються особистості Кернеса. Кожен день в ЗМІ з'являється щось на кшталт: Кернес висловлює співчуття рідним і близьким померлої людини, вручає відзнаки харків'янам, вшанував пам'ять визволителям м. Харків, привітав із Днем незалежності, відбулася прес-конференція, нагородив чемпіона з шахів, провів особистий прийом громадян...

Одним словом, можна перераховувати до безкінечності візити, нагороди, привітання. А що по суті? За що йому висловлюють свою подяку харків'яни? Як виявилося під час опитування жителів міста, за освітлення міста, лавочки, дитячі майданчики, нові дороги...

Але ж це - лише мала дещиця того, що може зробити мер міста. Невже українцям цього достатньо? Багато хто, узагальнюючи, каже: «Кернес нам подобається», «ми його любимо». Необмежена влада, шалена популярність… Так, йому дійсно вдалося заслужити довіру харків'ян.

За словами мера, він знає всі проблеми міста, неодноразово проводить зустрічі з харків'янами, багато аспектів знаходяться в розробці. По тому, яким стало це місто сьогодні, він вважає, що домігся великих результатів.

Геннадій Кернес

У деяких показових інтерв'ю Кернес - спокійний, врівноважений. Однак є багато інших, про зйомки яких він не знав. І там він виглядає абсолютно іншою людиною: роздратованою, неврівноваженою. Коли поруч немає камер, то, крім матів, у промовах мера немає інших слів.

За його власними словами, деякі журналісти з великої літери займаються «херньою». Неспроста в цій статті запропоновано переглянути відео-інтерв'ю з Гордоном. Тут мер Харкова, як умілий «актор», перевтілюється на м'яку, спокійну людину. Але ж насправді він абсолютно інший.

Взяти хоча б, наприклад, ролик, на якому Кернес дає інструкцію Добкіну за кадром. Це відео стало справжнім інтернет-бестселером у 2006 році. Коли Михайло Маркович балотувався в мери, в ролику звучала нецензурна лексика, різкі вирази.

Є відеоролики, в яких він, звертаючись до своїх підлеглих, жорстко промовляє: «Дивись, сучий песе!» Або гордовито-повчальним тоном каже: «А-ну встань!» «Якщо ти, уважно слухай, що я кажу... Якщо ти ще раз так поставишся до своїх обов'язків, я тебе помножу на нуль. Це тобі ясно чи ні?» Що тут скажеш? Дійсно, Кернес - різнобічна особистість.

Але не всіх харків'ян він зміг підкупити. Наприклад, активісти антикорупційного комітету іншої думки. Вони кажуть, що ремонти доріг здійснюється тільки певними, бажаними фірмами. Схожі схеми існують із харківським метром та харківськими земельними ділянками.

Так, Харківська народна республіка не відбулася. Євромайданівці ніяк не заспокояться. Але навряд чи б Кернес сіл у це крісло, якби не підтримка нинішньої влади. Зараз мер другого за величиною українського міста зумів пристосуватися до нової влади. Цікаво дізнатися, як йому це вдалося?

22 серпня 2014 року він уміло розігрує нову комбінацію: після обрання Порошенка президентом Геннадій Адольфович приїжджав під Адміністрацію Президента. Там були журналісти, і вони зняли цей візит. За словами Кернеса, «міський голова повинен працювати з Адміністрацією Президента». У підсумку - взаємовигідний компроміс.

Геннадій Кернес

Предметом домовленості стала його свобода, відсутність переслідувань із боку держави. З іншого - Кернес, швидше за все, погодився не підтримувати опозиційний блок.

Щодо того, що організатором «тітушек» є міський голова. Епізодів із «тітушками» в Харкові дуже багато. Але, судячи з інтерв'ю з Гордоном, Кернес заперечує свою причетність до них. Хоча різні очевидці тих дій і більшість журналістів стверджують, що організатором «тітушок» був саме Кернес.

Як і у випадку із земельними аферами, лукавить... У одному з інтерв'ю з цього приводу він сказав: «Протизаконність повинні виявити певні органи, а оскільки доказів немає, нам нема про що говорити».

А тепер поговоримо про замах на його життя в 2014 році, що зіграв йому на користь. У нього стріляли 28 квітня із бойової зброї з прицілом. Він здійснював пробіжку, як із боку лісу пролунав постріл. У результаті серйозного вогнепального поранення були пробиті легеня й печінка.

Його здоров'я похитнулося - стан був важкий. Однак лікарям вдалося врятувати його життя. Його довго лікували в Ізраїлі. Щоправда, поставити на ноги так і не змогли. І тепер мер Харкова пересувається в інвалідному візку. Але це зовсім не заважає йому їздити на скутері, відвідувати басейн і тренажерний зал. Мер для зміцнення здоров'я займається спортом, веде активний спосіб життя. Про це можна судити по фото, викладеним у соцмережах.

Харківський голова вважає, що вбити його хотів Арсен Аваков. Він звинувачує главу МВС у замаху на себе. Той, у свою чергу, заявляє, що не причетний до події. І обґрунтовує інші версії. Одна з них - "замах було скоєно просепаратиськи налаштованими особами". Так як свого часу він зіграв важливу роль зі зриву сепаратистських планів у захопленні Харкова.

У 2015 у день присяги нового мера журналістів не пустили на сесію. Вони кажуть, що він як і раніше, вважає себе «царем». І хоча проти нього порушено кримінальну справу за побиття євромайдановців, вона досі тягнеться, а мільйонер-Кернес так і залишається мером...

Фотографії

Геннадій Кернес

Геннадій Кернес

Геннадій Кернес

Відео

Дивись відео програми «Гордон». Дізнайся відповіді на запитання: чим став Євромайдан у Києві для Кернеса? Чи правда, що він разом із Добкіним вивіз свою сім'ю до російського Білгорода? І чи спонсорував «тітушок»? Який мотив вбивства на замовлення, якщо це зробив Аваков?

Але чи правдиві всі його відповіді на поставлені запитання? Про це дізнайся, дочитавши статтю про кінця. Як відомо, Кернесу вдається вміло приховувати й заперечувати багато чого. Наприклад, навіть факт про самого себе: нібито не знає, хто такий Гепа...

Посилання

Фейсбук.
Твиттер.
Официальный сайт.
Приймальня виконавчого комітету міськради в Харкові: пл. Конституції, 7.
Час прийому Кернеса Г.А .: щочетверга в четвертий тиждень місяця з 11:00 до 13:00.
Тел .: 760-74-28, 760-73-14.