У санкційному списку РНБО щодо російських компаній та бізнесменів існують суттєві відмінності від аналогічного списку Міністерства фінансів США.

Про це повідомила народний депутат Світлана Заліщук.

Нардеп зазначає, що у квітні Міністерство фінансів США ввело у дію нові антиросійські санкції проти цілої низки російських компаній, які пов'язані з Кремлем.

У той же час президент України заговорив, що РНБО також синхронізує свої санкції проти Росії з американськими.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

У свою чергу журналістка Валентина Сюмар та Центру журналістських розслідувань звернули увагу, що з українських списків випало 40 імен та компаній, причетних до окупації Криму і війни на Донбасі, які є в американських списках.

"Дізнавшись про таку вибірковість, ми звернулися до президента за роз'ясненнями, як така ситуація могла виникнути. Голова його адміністрації у відповіді до нас "увімкнув переадресацію" на РНБО", – написала Заліщук.

Вона зазначила, що в РНБО фактично відповились коментувати "втрату" 26 імен у санкційному списку.

"В РНБО "не змогли самостійно знайти відповіді, де загубилися 26 імен (ми надсилали звернення у липні, пізніше додалося ще 14), і переадресувала КМУ та СБУ, щоб вони "грунтовно дослідили.Стаття 5 Закону України "Про санкції" чітко говорить, що пропозиції по санкціям, як і кінцеве рішення – зона відповідальності РНБО", – зазначила Заліщук.

Крім того вона відзначила, що в уряді відразу ж взялись виправити "помилку" РНБО та внести пропозицію про включення до санкційного списку компаній та фізичних осіб, причетних до будівництва Керченського мосту (всього 19 юридичних осіб).

Разом з тим варто відзначити, що глава фонду "Українська політика", політолог і історик Кость Бондаренко заявив, що президент РФ Володимир Путін вважає, що розмовляти про ситуацію на Донбасі потрібно тільки з президентом США Дональдом Трампом.

На його думку, для переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі необхідна згода двох сторін, при цьому Росія вважає конфлікт в Україні відлунням взаємин Москви і Вашингтона.

"А ось Україна не робить нічого для того, щоб ініціювати саме двосторонній діалог. Якби Порошенко на кожній зустрічі, в кожному виступі, під час кожної поїздки за кордон акцентував увагу на тому, що він вимагає прямих переговорів з Путіним, Захід вже давно схилив би Путіна до цих переговорів. Я не кажу про їхню результативність. Але без цих прямих переговорів Захід все більше і більше утверджується в думці, що війна ведеться не між Україною і Росією, а між українцями-прихильниками США і українцями-прихильниками Росії", - зазначив експерт.

США запроваджують нові санкції проти Росії

Нагадаємо, РНБО запроваджує вбивчі санкції.

Як повідомляв "Знай.ua", нормандська четвірка перетворилася на трійку.

Також "Знай.ua" писав, що в США прийняли важливе рішення щодо Україні.