Патріарх РПЦ Кирило запропонував Госдумі заборонити аборти. Це вперше в історії голова російської церкви виступав перед депутатами та членами Ради Федерації.

Предстоятель Церкви висловився за заборону абортів, бо вважає їх однією із головних бід Росії.
"Той довід, що збільшиться кількість підпільних операцій – це дурниці. За них так само платять гроші. Ціна легальної дітовбивчої операції має бути такою самою, як і підпільної. Але не за рахунок платників податків", - заявив патріарх Кирило.
Церковник вважає, що зменшення кількості абортів удвічі призведе до потужного демографічного вибуху. Для цього потрібні комплексні заходи – житло, матеріальна підтримка багатодітних родин, введення лікарської етики.
Кирило висловився проти сурогатного материнства, яке спотворює "саме поняття матері". Натомість запропонував усиновлювати сиріт. Їх у Росії 650 тисяч.
У Росії триває демографічна криза. Населення РФ у вересні складало 146 млн. людей, враховуючи Крим. Російські демографи прогнозують скорочення населення до 133 млн. чоловік до 2030 року. Раніше ООН розрахувало, що до 2050 року у РФ лишиться 116 млн. людей. Тобто за 35 років населення скоротиться на 30 млн. чоловік.