Сталінські часи увійшли в історію, як період абсурду і репресій. Одним з епізодів кошмару, що відбувалося тоді, стали репресії проти багатьох видатних вчених. «Народний академік» Трохим Лисенко, чиї дослідження через кілька десятків років будуть визнані абсолютно безглуздими, організував арешти Миколи Вавилова, Соломона Левіта, Ізраїля Агола і багатьох інших видатних генетиків та біологів.

Був серед них і український вчений-помології Володимир Симиренко, який поповнив список жертв сталінських репресій. Портал Знай.ua розповідає про життя та роботу видатного селекціонера.

Цукрові королі і садівники

Володимир Симиренко походив із відомого українського роду. Його предок Степан Симиренко, що жив в XVIII столітті, згідно з наявними даними, був козаком і чумаком. Син Степана Федір одружився з дочкою відомого підприємця Михайла Яхненка і разом з тестем побудував на березі річки Вільшанки на Черкащині кілька млинів, ставши одним з перших в Україні великих цукрозаводчиків.

Левко Симиренко з дітьми

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Сини Федора Платон і Василь вчилися в Парижі, а, отримавши освіту, продовжили справу батька. Крім виробництва цукру, Платон цікавився садівництвом та селекцією. Інтерес до помології (розділу ботаніки про фрукти) передався і його синові Левку.

Левко Платонович був учасником руху народників, за що в 1879 році за часів імператора Олександра II був висланий до Східного Сибіру, ​​де продовжив займатися садівництвом. Саме завдяки його роботі багато жителів Сибіру вирощують деякі морозостійкі овочі. Повернувшись до рідного Мліїва на Черкащину, Левко Симиренко створив унікальний колекційний сад і школу садівників, де навчався і його син Володимир. До речі, саме Левко Платонович вивів легендарний сорт зелених яблук, відомий як Ренет Симиренка.

З приходом радянської влади, приватний сад Симиренко був націоналізований, а на його основі виникла Мліївська дослідна станція садівництва, названа на його честь. Першим директором станції і став Володимир Львович.

Сам Левко Симиренко загинув при нез'ясованих обставинах 6 січня 1920 року. За рік до цього померли його брати Микола та Олексій. Багато дослідників життєвого шляху Симиренка схильні вважати, що до їх смерті доклали руку чекісти.

Інститут садівництва

Ще до революції 1917 року Володимир Симиренко працював в Міністерстві земельних справ, керував секцією садівництва. Тому після націоналізації маєтку і саду батька, саме Володимиру, як досвідченій людині, запропонували очолити дослідницьку станцію, а незабаром і Всесоюзний науково-дослідний інститут садівництва.

Володимир Львович розробив систему поділу інституту на станції і повномасштабний план розвитку галузі по всьому Радянському Союзу. 14 липня 1930 року на зборах Президії Академії сільськогосподарських наук під керівництвом Миколи Вавилова, цей план був схвалений.

Лисенковщина

Але, на жаль, цим грандіозним планам не судилося збутися. У 1931 році розгорнулася боротьба між двома школами садівництва. «Південну» школу представляв Володимир Симиренко, а «північну» - старий Іван Мічурін і його послідовники, які створили в місті Козлов Тамбовської області Інститут північного садівництва на базі мічурінського розсадника.

Володимир Симиренко

У будь-якій нормальній державі суперечка двох наукових шкіл залишилася б на рівні дискусій і публікацій, але не в сталінському СРСР. Заручившись підтримкою Кремля, «північні» садівники розгорнули повноцінну кампанію репресій проти «південних» конкурентів.

Роль самого Івана Мічуріна в цих подіях до кінця не ясна. За однією з версій, він ніколи брав участь в цькуванні опонентів і не писав доносів. А по інший - робив це дуже активно, незважаючи на поважний вік. У будь-якому випадку, його ідеї про зміну генетичних властивостей рослин Симиренка не підтримав.

Основний конфлікт йшов навколо можливості успадкування гібридними рослинами потрібних сільському господарству ознак на основі їх «виховання» в певному ключі. Мічурінці вважали, що таким чином можна докорінно змінити гібриди. Симиренко вважав це нісенітницею.

«Я з мічурінським методом не згоден, не визнають його і багато інших вчених. Іван Володимирович вважає, що можна, використавши схрещування, отримати гібриди і можна за допомогою виховання (методу ментора) змінити генетичні властивості гібридів. Я в це не вірю і вважаю, що це не метод, і такий погляд має більшість вчених як в нашій країні, так і за її межами», - заявив Володимир Львович на нараді садівників в Москві.

Цілком можливо, що саме цей виступ і став для нього фатальним. Щось відчував і сам садівник. За свідченнями його дочки Тетяни, весь 1932 рік він очікував арешту. Він пише листа Миколі Вавілову, в якому шукає підтримки. До речі, в тексті листа він звинувачує в антинаукової діяльності не самого Мічуріна, а тільки його послідовників, підкреслюючи, що вони просто прикриваються ім'ям відомого вченого.

Вавилов обіцяє Симиренку підтримку, але над ним самим уже поступово згущуються хмари. Адже через рік академік Трохим Лисенко, чиї ідеї були вкрай далекі від науки, почне наступ на «фашистську» генетику, і сам Вавилов виявиться згодом репресований.

Арешт і розстріл

Перший раз Володимира Симиренка заарештовано в ніч з 7 на 8 січня 1933 року. Він звинувачувався у контрреволюційній діяльності, за що тоді давали десять років таборів. Судячи з усього, з огляду на величезний досвід вченого, його вирішили не відправляти в табір. Симиренка відбував ув'язнення в Херсонській виправно-трудовій колонії №29, де завідував місцевим городом.

У 1937 році Володимира Львовича звільняють з колонії з формулюванням «за чесну працю і високі показники діяльності». Насамперед Симиренку їде в Москву до Вавілова, але на вокзалі його знову заарештовують і привозять на Луб'янку. Хто ініціював повторний арешт сказати складно, але швидше за все це були його старі конкуренти-мічурніці.

Меморіальна дошка в Києві

Майже рік Симиренко провів в камері на Луб'янці, але в підсумку був засланий в місто Обоянь, що недалеко від Курська. У Обояні вчений продовжував займатися садівництвом до 30 березня 1938 року. Мабуть, комусь дуже не подобалося, що Симиренко живе нехай і в засланні, але на волі.

2 вересня 1938 року Володимира Симиренка засудили до розстрілу, який був приведений у виконання в ніч з 17 на 18 вересня того ж року.

Пам'ять

Симиренко був реабілітований під час «відлиги» в 1957 році. Звісно, вчений не був ані шпигуном, ані контрреволюціонером, ані змовником. Просто він наважився запропонувати альтернативні шляхи розвитку садівництва, які йшли в розріз з думкою влади і особисто Сталіна.

Спадщина Володимира Львовича - це не тільки його фундаментальні роботи в області помології, але і не одна сотня нових гібридів фруктових дерев та ягід.