З момент закінчення Євромайдану пройшов вже не один рік, за цей час Україну стрясало не одне резонансне вбивство журналістів, політиків і адвокатів, і так само жодне з цих злочинів так і не розкрили.

Портал "Знай.ua" вирішив нагадати про найгучніші вбивства за останні роки.

Олег Калашников

Бездиханне тіло народного депутата від Партії регіонів знайшли на проспекті Правди 15 квітня 2015 року, на 8-му поверсі висотки, де знаходилася його власна квартира.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

На його тілі виявили п'ять вогнепальних поранень, один контрольний - у голову. Поліція припускає, що його застрелили в той момент, коли Калашников виходив з ліфта на своєму поверсі. Також препускається, що злочинців було двоє.

На справу повісили табличку "Умисне вбивство" з головною версією "з політичних мотивів". Так вона і висить зі своєю табличкою, вкрившись чималим шаром пилу.

Юрій Грабовський

Адвокат займався справою одного з російських ГРУшників - Олександра Александрова, якого затримали в Україні, а пізніше обміняли на полонянку Надію Савченко.

Мертвого Грабовського знайшли у Черкаській області, в 27 кілометрах від Жашкова 25 березня 2016 року. Поліція встановила, що 5 березня невідомі схопили адвоката в Одесі і відвезли до Києва, накачавши психотропними речовинами. З Києва Грабовського доставили до Черкаської області, де застрелили і закопали.

Поліція затримала двох убивць - Артема Яковенка та Максима Чмелева. Анатолій Матіос, головний військовий прокурор України, заявив, що вбили адвоката не через професійну діяльність, а зовсім з інших мотивів. На першому ж судовому засіданні вбивці заявили, що абсолютно не визнають свою провину. В обвинувальному акті в графі мотиви зазанчено "корисливість", однак колеги Грабовського впевнені, що вбили його за захист російських військових.

Цю версію підтверджує і відео, яке вилучили в одного з підозрюваних. На ньому Грабовському дохідливо пояснюють про наслідки, якщо він не відмовиться від співпраці з ГРУшниками.

Валентина Семенюк-Самсоненко

Голову Фонду держмайна знайшли мертвою 27 серпня 2014 року. Її застрелили з рушниці у власному будинку в передмісті Києва. Поруч з тілом лежала ця сама злощасна рушниця, яка була зареєстрована на одного з членів сім'ї. Передсмертної записки жінка не залишила.

У поліцію про нещастя повідомила старша дочка Валентини, яка і виявила бездиханну матір. Основні версії слідства - суїцид і вбивство. Більше з'ясувати нічого не вдалося.

Павло Шеремет

20 липня минулого року в самому центрі Києва стався жахливий злочин: вибухнув автомобіль, в якому перебував відомий український журналіст і радіоведучий Павло Шеремет. Причина вибуху - підкладений вибуховий пристрій, в мережі навіть з'явилося відео з чоловіком і жінкою, які підкладали вибухівку.

Слідство відкрило кримінальне провадження за статтею "Умисне вбивство" і на цьому все: результатів нуль. Керівник Нацполіціі Сергій Князєв заявив, що резонансний злочин досі не розкрили тому, що його дуже ретельно підготували і не залишили жодної зачіпки.

Олесь Бузина

Відомий український письменник і журналіст помер 16 квітня 2015 року у власному будинку в Києві на Дегтярівській. У нього вистрілили п'ять разів, не залишивши жодного шансу вижити.

Поліції відомо, що злочинці були на синьому "Ford", який виявили на вулиці Желябова Шевченківського району. Через два місяці Арсен Аваков заявив про розкриття резонансного злочину: поліція затримала Дениса Поліщука і Андрія Медведька, чиї ДНК виявили на одязі, знайденному в тому самому кинутому авто.

Підозрюваних досить довго утримували під вартою, потім дозволили перевестися на домашній арешт, а пізніше суд і зовсім відмовився продовжувати підозрюваним запобіжний захід. Як підсумок - ймовірні вбивці розгулюють на свободі.

Основною версією поліції була професійна діяльність Бузини. У травні, через кілька місяців після вбивства, мати Олеся заявила, що розслідування саботується і по суті його вже давно заблокували.

Денис Вороненков

Біглого російського депутата Державної думи Дениса Вороненкова застрелили в самому центрі Києва 23 березня 2017 року. Його вбивця, Павло Паршов, раніше служив в Нацгвардії, хоча Антон Геращенко охрестив його агентом Кремля.

Кілер з 2011 року перебував у карному розшуку, тому досить цікаво, як Паршов зміг в 2015 влаштуватися в Гвардію, а через рік безперешкодно звільнитися.