Міжнародний Олімпійський комітет рекомендував скасувати необхідність для спортсменів-трансгендерів проведення операції по зміні статі та два роки гормональної терапії перед їх участю в змаганнях. Про це пише "Знай", з посиланням на The Telegraph. Нові правила вступлять в силу вже з Олімпійських ігор в Ріо в 2016 році.

Згідно правил МОК, які діяли з 2003 року, спортсмени, що змінювали стать, повинні були провести операцію та дворічну гормональну терапію перед допуском до змагань.

Відтепер жінки, які вирішили змінити стать на чоловічу та не зробили операції, можуть брати участь у чоловічих змаганнях без обмежень. Проте, атлети-чоловіки, які вирішили стати жінками, повинні будуть довести, що їх рівень тестостерони знизився до певних показників.

Читайте також: Українські фехтувальники поцілувалися заради жарту (фото)

У заяві МОК йдеться: "Головним завданням спортивних змагань залишається гарантія чесної конкуренції. Ми не вимагатимемо від спортсменів хірургічних анатомічних змін, як головну передумову участі в змаганнях, аби зберегти чесну конкуренцію. Адже це може бути несумісним з законодавством і поняттями про права людини, які постійно розвиваються".

Популярні новини зараз

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Колишній голова медичної комісії МОК Арне Люнгквіст, який був серед експертів, що брали участь у розробці нових керівних принципів, сказав, що консенсус був обумовлений соціальними і політичними змінами. "Це питання набуло більшого соціального значення, ніж колись", - розповів він. "Нам довелося переглянути і розібратися в цьому з нового боку, ми повинні були підлаштуватися під нове законодавство у всьому світі. Ми відчували, що більше не можемо вимагати проведення операції, якщо це вже не є юридичною вимогою".

Питання трансгендерів стало популярним після того, як колишній олімпійський чемпіон в десятиборстві Брюс Дженнер торік оголосив, що він змінив стать і взяв ім'я Кейтлін.