Американські вчені створили окуляри, завдяки яким збільшуються можливості зору: люди зможуть розрізняти набагато більше кольорів.

Звіт про роботу і перше випробування пристрою професор фізики з університету Вісконсіна в Мадісоні Михаіл Кац і його колеги опублікували на сайті Корнельського університету.

Людина розрізняє кольори за рахунок трьох чутливих пігментів, які сприймають короткі (синій), середні (зелений) і довгі (червоний) хвилі оптичної частини спектра. При цьому деякі тварини володіють чотирма таким пігментами, що забезпечує їм тетрахроматичний зір, а буває, що цих пігментів більше десятка – такі створіння розрізняють величезну кількість відтінків.

Фізики придумали, як можна використовувати особливості нашого бінокулярного зору для створення ілюзії тетрахроматичності.

Вони припустили, що якщо кожне оке отримуватиме трохи відмінну за спектром картинку, це дозволить мозку розрізняти більше відтінків і напівтонів.

Популярні новини зараз

Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Так і були створені окуляри, в яких для кожного ока використовуються різні сині світлофільтри.

Розробку протестували. І справді, виявилося, що добровольці, які не могли розрізнити ділянки злегка різного відтінку на екрані комп'ютера або смартфона, надівши окуляри, легко бачили відмінності між ними. А, щойно їх знімали, кольори знову зливалися, і око не розрізняло їх.

За словами авторів розробки, незначна відмінність в світлофільтрах дозволило домогтися посилення колірного зору без дискомфорту для добровольців.

Така технологія може знайти застосування не лише в сфері розваг. Це також дозволить дослідникам вивчати деталізовані супутникові знімки, касирам — швидко помітити приховані захисні елементи на банкноті, а військовим — знайти добре замаскованого противника.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", Microsoft показав окуляри доповненої реальності, які дозволять побачити футбольний матч зсередини в режимі реального часу, а трансляція буде нагадувати комп'ютерну гру.