Відсутність доступу до чистої якісної питної води стало великою проблемою для киян. Ще десять років тому мало хто міг повірити, що вода для втамування спраги стане справжнім дефіцитом і досить цінним товаром. Але "завдяки" байдужому ставленню міської влади до системи водовідведення, в наших кранах давно замість цілющої вологи тече небезпечна для здоров'я рідина. Відтак, бізнес по доставці бутильованої води дуже швидко став прибутковою справою. Але часто заявлена виробниками якість не відповідає дійсності і тисячі городян вдома і в офісах щодня п'ють "отруту".

Ніхто не міг уявити, що в країні, де є одні з найбільших запасів води – ця сама вода буде коштувати як бензин, а іноді й дорожче. Сьогодні ми все частіше маємо можливість ознайомитися з різними дослідженнями фахівців щодо якості питної води. І з кожним разом бажаючих пити з крану вдома на кухні стає все менше.

Причина банальна – страх за своє життя. Адже чим би там не очищали столичну воду, які б технології не застосовували, витрачаючи мільйони доларів – все даремно. "Завдяки" байдужості наших чиновників і зокрема мерів, які в останні роки мінялися як рукавички, зсередини на старих водопроводах накопичилася вся збірна таблиці Менделєєва. Тому, навіть кришталево чиста альпійська вода, пропущена через наші крани, стає трохи кращою від звичайної дощової.

Особливо гострою проблема стає влітку, коли в 40-градусну спеку вода набуває неприємний запах і смак. Ось тоді кияни починають шукати альтернативу. Хтось біжить у магазин, а хтось, озброївшись тарою, мчить до найближчого бювету. Але на всіх в цей час починають активно тиснути рекламні ролики на телебаченні, наклейки на під'їздах і ліфтах, яскраві реклами на біг-бордах свідчать, що варто лише набрати номер і вам привезуть додому найякіснішу і найсмачнішу бутильовану воду за гривню чи дві. А кілька повідомлень про масові отруєння водою з-під кранів в різних кінцях країни лише підганяють нових клієнтів.

Тому пригноблені переживаннями про здоров'я люди дзвонять постачальникам, де їх запевняють, що вода дуже чиста і корисна. Задоволені клієнти забувають про все і часто навіть сертифікати не питають. А даремно. Адже вам цілком можуть привезти звичайну воду з-під крана, в кращому випадку доочищену, в гіршому – взагалі "мертву".

Популярні новини зараз

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Показати ще

Не так давно в Харкові, наприклад, фахівці в лабораторних умовах провели незалежний аналіз привозної та бутильованої води, що продається в місті. Вони з'ясували, що понад 80% бутильованої води – це відстояна вода з-під крана, або звичайна вода, яку добре відфільтрували вугільним фільтром.

Непоганий заробіток, витративши копійки на "отримання" води, можна заробити шалені гроші. У Києві, наприклад один кубометр – 1 тисяча літрів води з крана коштує майже 13,5 гривень. У звичайному бутлі 18 літрів і коштує він від 60 до 100 грн., дохід виходить від 3 до 5 тисяч грн. Але суть в іншому – розрекламована користь від такої води дуже сумнівна.

Інше питання, що впливає на якість – тара. Ніхто не знає де і хто розливає воду і головне, як обробляється повернена тара.

Справа в тому, що виробники води приховують ці два факти не випадково. Далеко не кожна компанія готова і має можливість витрачати величезні кошти на забезпечення всіх санітарно-гігієнічних норм, закупівлю дорогого обладнання і утримання грамотного і охайного персоналу, запевняє сайт gorod.dp.ua.

В чому криється небезпека? Буває так, що розлив води здійснюється в приміщеннях, які не тільки не призначені для цього виду діяльності, але навіть і приблизно не відповідають санітарним нормам. Ніхто не може гарантувати, що працівник, який розливає воду, мив руки після перекуру або відвідин туалету.

Недостатньо чисті накопичувальні ємності для зберігання води, неякісна підготовка балона, ручна закупорка бутлів – все це ті слабкі місця, на яких недобросовісний виробник не акцентує увагу. Все це є приводом для використання у воді консервантів, антибіотиків або дезінфектантів, які не допускають розмноження патогенної флори. Ви можете здогадатися про це за характерною гіркотою або завдяки яскраво-вираженому неприємному смаку води.

Природно, що така вода, в кращому випадку, не дає необхідних організму мінералів і мікроелементів, а в гіршому випадку завдає непоправної шкоди людині своїми бактеріологічними забрудненнями або штучно доданими консервантами.

Тому дуже важливо запитувати у виробника висновок МОЗ України на фасовану питну воду. Не довіряйте скороченому хіманалізу без урахування розгорнутих досліджень на санітарно-токсикологічні і радіологічні показники, що не підтверджує безпечність та якість води.

Чому? Якщо воду набирають з неглибокої приватної свердловини в передмісті – вона може бути забруднена токсичними елементами, що містяться в добривах.

До речі, бутильована вода стрімко втрачає купівельний попит у США і Європі. Під час досліджень відомих марок бутильованої води, вченими було виявлено, що кількість небезпечних і шкідливих речовин у воді з пластикової тари в рази більше, ніж у водопровідній, повідомляє блог Світ і екологія сьогодні.

Пластик, з якого виготовлена пляшка може містити одну з таких речовин — бісфенол А. Деякі дані свідчать, що досить незначної концентрації бісфенолу А, щоб з'явилася ймовірність провокацій гормональних збоїв, які можуть вплинути на репродуктивну функцію і викликати відхилення в майбутньому розвитку дітей, вплинути на нервову систему і, навіть, спричинити розвиток онкозахворювань.

З цієї причини вживання води з пластикової тари може бути особливо небезпечним для дітей, матерів та вагітних жінок, людей в похилому віці, і для тих людей, у кого спостерігається порушення імунітету.

Крім бісфенолу А, в окремих пробах бутильованої води дослідники виявили в декілька разів збільшену кількість гетеротрофних бактерій. У цієї проблеми є й інша сторона: біоциди, препарати знезараження води - які необхідно ретельно виполіскувати перед наливом води в пляшки. Але в реальності так відбувається не завжди, і в наслідок цього у води з пляшок є явний присмак і запах. Таку воду дуже небезпечно вживати для пиття і приготування їжі.

А тепер згадайте, який смак у води, яку ви регулярно п'єте з куллера вдома або в офісі. Чи не став він помітно гіршим останнім часом. Адже на якість впливає спека, яка запанувала в столиці цього літа. Вона сприяє нагріванню навіть найякіснішого пластика і, виділення шкідливих речовин у воду. Вкрай небезпечно те, що вода в такій тарі може зберігатися тривалий час, а тара використовується повторно.

Але проблема в тому, що споживачеві важко з'ясувати реальний склад та якість води. Адже провести повний аналіз – досить дороге задоволення – близько тисячі гривень. В такому випадку можна лише спробувати змінити марку води і вимагати сертифікати якості.

Хоча і це не завжди допоможе. Зовсім недавно столиця неприємно здивувалась, коли дізналася новину про те, що хімічний склад 4 популярних брендів бутильованої води не відповідає санітарним правилам і нормам.

Як повідомляє сайт АНТИКОР, з посиланням на 17 канал, вода "Україночка" - не пройшла тест на аміак, "Аляска" - не пройшла тест на окислюваність, "Кодацька вода" - має проблема з воднем і "Райське джерело" - не пройшла тест на аміак і окислюваність.

"Чотири проби не відповідають за такими показниками, як окислюваність, pH і аміак. Цю воду ми не рекомендуємо пити", - повідомила Мар'яна Потебенько, заступник директора Київського міського лабораторного центру.

Тепер Держпродпотребслужба Києва має підстави для власної перевірки виробництва чотирьох згаданих компаній на відповідність санітарним нормам бутильованої води. Про це заявив глава служби Олег Рубан: "Згідно з чинним законодавством, ми будемо проводити позаплановий "контроль" даних суб'єктів діяльності".

Раніше подібний аналіз показав, що під виглядом кришталево чистої води виробники продають дистильовану воду, в яку штучно додають мінерали.

Страшно сказати, але в Україні сьогодні діє дуже "діряве" законодавство щодо норм якості питної води. Фактично воно регулюється застарілими нормами - ДСанПін 2.2.4-171-10. А бази для виробництва, розливу і продажу бутильованої води немає. І все тому, що держава не хоче визнавати, що вода в кранах не є питною, адже продають її нам саме в такому статусі. А це означає, що зараз її можна набирати з-під крана і цілком законно продавати.

Виявити воду сумнівної якості можна лише шляхом непланової перевірки. І оскільки ця процедура витратна, ми найближчим часом зробимо аналіз води найбільш популярних марок у столиці, щоб наші читачі могли точно знати яку воду пити, а від якої краще відмовитися. З'ясуємо і яка може бути альтернатива бутильованій воді.

Матеріал підготував Кирило Маків