Віталій Кличко швидко починає нове, не закінчивши старого. Усі починання столичного голови так і не доведені до кінцевого результату. Обіцяв прибрати МАФи з вулиць столиці - зробив це частково. Збирався перетворити Київ в рай для велосипедистів, але щось знову не склалося. Взяти хоча б Південний міст, де після реконструкції не залишилося доріжок для велосипедистів. Тепер мер Києва вирішив зносити "хрущовки" і пообіцяв усім мешканцям, будинки яких підуть під знесення - нові квартири. Якщо все піде за напрацьованою схемою мера, знести - знесуть, а нові можуть і не дати.

Читайте також: Українки рятують чоловіків від мобілізації

У березні цього року київський міський голова разом із заступником Олександром Спасибко проінспектував будинок за адресою: вул. Мілютенка, 23-а. Кличко поспілкувався з жителями і вислухав мешканців.

"Я бачу, що санітарно-технічний стан будинку є незадовільним. Тут грибок, і є серйозна небезпека для здоров'я мешканців. Нам потрібно 4,5 тис. Кв. м житла, щоб переселити людей, що проживають в цьому будинку. Тому ми розробляємо інвестиційний проект для того, щоб кожен з жителів переїхав в комфортні житлові умови", - зазначив Віталій Кличко.

"Будинок знаходиться в непридатному стані. Це гуртожиток. На місці знесеної "хрущовки" буде будуватися новий багатоповерховий будинок на 2-ві секції. Все це буде реалізовуватися за інвестиційною програмою. А мешканці так і залишаться жити в будинку, в який їх спочатку переселять. В кінці місяця все вирішиться. І якщо все затвердять, то далі можна розробити проектну документацію і до осені почати будівництво", - розповів керівник Інституту Генерального плану міста Києва Сергій Броневицький.

Популярні новини зараз

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину

Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку

Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя

Показати ще

У планах міської влади важливою складовою є роз'яснювальна кампанія серед жителів. Чиновники намагаються всіма силами пояснити людям, що це необхідно, розповідаючи які конкретні позитивні зміни відбудуться в інфраструктурі мікрорайону і благоустрою території.

За підрахунками експертів в столиці налічується 3055 застарілих 5-поверхових будинків, а це понад 2 млн. Квартир. Найбільше їх в Солом'янському, Подільському, Шевченківському та Печерському районах, а також на Лівому березі. А це значить, стільки ж нових будинків потрібно щоб переселити всіх мешканців.

Читайте також: Харківські поліцейські влаштували перестрілку в міському парку

У програму комплексної реконструкції кварталів, входить знесення старих "хрущовок". Першою на черзі 5-поверхівка на ділянці в межах вул. Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславській і Лісового проспекту, а на її місці повинні побудувати житловий комплекс з багаторівневим паркінгом.

3 червня, в Департаменті будівництва та архітектури оголосили про завершення розробки проекту.

"Для відселення мешканців передбачено побудувати стартовий житлово-громадський комплекс на 282 квартир на вільні від капітальної забудови області та блок торгово-побутового призначення з багаторівневим паркінгом. У перспективі передбачено зведення житлових висоток на місці застарілої п'ятиповерхової забудови з метою поетапного відселення їх мешканців", - передає прес-служба КМДА

Чиновники запевняють, що переселяти будуть в квартири більшою площею, незважаючи на кризу на ринку нерухомості і складну ситуацію на сході країни. Сам проект ще не затверджений. І якщо місцева влада зробить це найближчим часом, то до осені проект стартує і почнеться будівництво першого будинку.

Сам проект розрахований на 5 років. Але ось місцевих жителів турбує питання - що якщо їх старенькі "хрущовки" знесуть, а потім проект пригальмує, влада поміняється, знайдеться черговий забудовник, який побудує на місці їх квартир черговий торговий центр.

Не дивлячись на прекрасно змальовані владою перспективи, експерти сумніваються в рентабельності цього проекту.

"Знести будинки не так просто і робити це потрібно буде цілими кварталами, що спричинить за собою повну заміну комунікацій і прокладку нових доріг. До того ж поява висоток замість хрущовок - додаткове навантаження на діючі школи та дитсадки. Забудова в ті роки була дуже щільна. Тому, щоб не пошкодити сусідній будинок, потрібно зносити будинки кварталами. А при цьому доведеться повністю міняти комунікації і прокладати нові дороги. Це обійдеться в дуже великі гроші. Думаю їх потрібно не зносити, а реконструювати. Наприклад, відремонтовані будинки в Німеччині вважаються престижним житлом", - розповів архітектор Георгій Духовнічний.

Забудовники поки не поспішають вкладати гроші в такий процес відновлення кварталів, оскільки він досить витратний, та й в сфері нерухомості зараз криза. Однак пілотний проект може початися вже влітку.

На реконструкцію старих кварталів будуть потрібні величезні кошти. На знесення 5-поверхівок тільки на одній вул. Гречко в 2007 році планувалося витратити кілька мыльйонів доларів