У Львові влаштували урочисту зустріч студенту, який 9 місяців провів у російській в'язниці.

Юрій Яценко був затриманий 5 травня 2014 на території Росії за звинуваченням у незаконному перетині кордону. З надуманими підставами його весь цей час тримали за гратами. До Росії студент їхав за електронікою, у справах свого бізнесу, повідомив "IPress".

"Я про цей день мріяв останні 368 днів у своєму житті. Ще вчора вранці я прокинувся в камері СІЗО і не розраховував, що мене так швидко відпустять. Я не планував, що сьогодні я буду у Львові", - говорить Юрій Яценко, щойно зійшовши з потягу "Харків - Львів".

Розповідає, що не очікував такої теплої зустрічі.

"Я дуже вражений, як мене зустріла Україна. Коли я побачив наших прикордонників із синьо-жовтими стрічками на серці, я зрозумів, що їду в іншу країну", - ділиться враженнями Юрій.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"Основною причиною мого затримання була перевірка документів. Після того, як поліція РФ дізналася, що ми з України і у нас львівська прописка, вони повідомили ФСБ. До нас відправили відділ контррозвідки ФСБ, який зробив нам пропозицію:"Або ви з нами співпрацюєте, або ми вас переслідуємо. Ми все одно змусимо вас із нами співпрацювати".

За його словами, співпраця мала полягати в дискредитації України.

"Ми мали представитися або "Правим сектором", або що нас направила СБУ з метою ведення диверсійної діяльності. Після того, як ми відмовилися, протягом наступних трьох днів нас били, не давали їсти і спати, проводили цілодобові допити. Наступні кілька місяців ситуація тривала з наростаючою інтенсивністю", - говорить Юрій Яценко.

Врешті захисту вдалося домогтися його звільнення дипломатичними шляхами.

Обіцяє згодом розповісти про все, що пережив у російській в'язниці.

Юрій має скласти державний іспит і захистити диплом на юридичному факультеті ЛНУ імені Івана Франка. Викладачі з розумінням поставилися до ситуації і дозволили студенту захиститися пізніше.

Читайте по темі: "Роблять вигляд, що вони – дебіли" - Савченко про слідчих