У Києві планується донорська конференція задля збору коштів на відновлення Києво-Межигірського Свято-Преображенського козацького монастиря на місці екс-резиденції "Межигір'я" біглого Януковича.

Про це заявив представник Фонду ЮНЕСКО в Україні, пише Gazeta.ua.

За його словами, ідея про відновлення монастиря, який бере свій початок ще з часів княгині Ольги, була піднята українською діаспорою на засіданні Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО ще два роки тому у Парижі, де отримала схвалення.

Читайте також: У "Межигір'ї" народились південноамериканські гризуни (фото)

За словами Рижкова, відновити монастир пропонують не вперше. У 2008 році ініціатива щодо відтворення святині та прохання про заборону приватизації Межигір'я містилося у зверненні Вишгородської райради за ініціативи її голови Ярослава Москаленка до тодішнього Президента Віктора Ющенка. Але, як відомо, за президента Ющенко проблема заборони приватизації Межигір'я не була вирішена.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

На жаль, і на сьогодні визначенню дати і проведенню конференції заважає відсутність плану відновлення монастиря з боку української влади.

Виникає також запитання через невизначення щодо підпорядкування Межигір'я. На сьогодні, нагадав Рижков, попри діючу постанову Верховної Ради про передачу Межигір'я у державну власність, територією комплексу керують і займаються на її території підприємницькою діяльністю особи, які не мають відповідного мандату від влади і громади.

Загалом, Рижков переконаний в необхідності створення Межигірського національного історико-культурного заповідника, який обов'язково має бути внесений у реєстр Світової спадщини ЮНЕСКО.