У селищі Черняхів Житомирської області журналісти та соціальні працівники знайшли чоловіка, котрий 25 років просидів у квартирі.

"Знай" зясував подробиці незвичного ув'язнення.

Родина Салюк – мати Ольга та її син Олександр живуть у п'ятиповерхівці по вулиці Калініна на окраїні селища. Сусіди підняли паніку та викликали журналістів, стверджуючи, що давно не бачили Олександра, а у квартиру мати їх не впускає.

"Салюки живуть досить бідно. Від спілкування відмовляються, на контакт не йдуть. У квартирі антисанітарія", - кажуть у місцевому відділі праці та соціального захисту населення.

Читайте також: Археологічна сенсація: поруч зі Стоунхенджем знайшли новий монумент

Популярні новини зараз

Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Георгій Чаусов, старший будинку, де мешкає родина стверджує, що неодноразово сусіди пропонували свою допомогу.

"Ольга виходить рано вранці, з відром до колонки для того, щоб набрати води. Сусіди пропонували відремонтувати в її квартирі проржавілі водопровідні труби і відновити водопостачання. Але вона відмовляється. Сина нікому не показує. Сусіди почали думати, що Олександра немає в живих, а Ольга приховує його смерть, щоб продовжувати отримувати його допомогу по інвалідності. От і вирішили з'ясувати, живий він чи ні", – розказав чоловік.

Він пояснює, що у квартирі, окрім матері та сина живуть ще десяток котів. Води та туалету немає. Мати не випускає сина на вулицю, а сама виходить тільки тоді, коли стемніє, аби не спілкуватися з сусідами.

На прохання журналістів, Ольга Салюк показала їм живого сина. З'ясувалося, що чоловіку 43 роки, 25 з яких він провів у квартирі. До справи взялася міліція та соціальна служба.

"Жінка розказала, що у сина психічний розлад. Коштів на лікування та реабілітацію вона не має. Тому вона не випускає його на вулицю, аби не наробив шкоди", - пояснюють в соціальній службі.

Сусіди пояснюють, що не здіймали галасу, тому що бачили, як Ольга купує ліки в аптеці для сина, рік тому у квартиру зайшов комунальник, який зробив зауваження Ользі з приводу антисанітарії.

Читайте також: Помер найнижчій чоловік у світі

Коли журналісти запитали у Олександра, чому він не виходить гуляти на вулицю, не спілкується з сусідами, той відповів: "Мені вдома краще". Розмовляє Олександр погано, відразу видно, що самітництво вплинуло на мову. Пояснює свою хворобу так: "У дитинстві захворів на грип, була температура, впав, стало трясти". Каже, що лікар, медсестра, соцпрацівники до них не приходять. І сусіди не заходять в гості.

Коли історія стала відомою, соціальні служби призначили соцпрацівника, який буде контролювати родину.

Секретар селищної ради Тетяна Тарнавська розказала, що місцева влада прийняла рішення замінити труби та встановити родині каналізацію і відновити водопостачання.

Медики спробують з'ясувати, чи є Олександр дієздатним чи ні.

Схожий випадок стався на початку року у селі Терни, Лубенського району, Полтавської області. Там знайшли двох сестер, які з раннього дитинства живуть замкнутими в напівзруйнованій будівлі під наглядом батька.

Сусіди так само роками не бачили їх навіть у дворі. Позбавлені сонячного світла, навчання в школі, нормальної їжі і елементарних побутових умов дівчата прожили так 27 років.

Поки дівчата перебувають у лікарні, у майбутньому їх переведуть до інтернату. Для батька за ув'язнення дочок закон не передбачає покарання.