Після трирічної паузи Українсько-польський Форум партнерства відновить свою роботу, захід відбудеться в Києві в середині жовтня.

Дипломати обох країн запевняють, що їхня мета – обговорити важливі для обох суспільств соціальні проблеми, повідомляє Радіо Свобода.

Представники України та Польщі розпочнуть зустріч із обговорення закону про декомунізацію – у тих пунктах, які стосуються воїнів ОУН і УПА.

За словами співголови форуму, польського історика і політика Павла Залєвські, для Польщі ці аспекти є важкими і неприйнятними, та ускладнюють діалог між двома державами.

"Історичний закон у двох пунктах є важким і неприйнятним – тому що він без винятків виславляє будь-які організації, які боролися за незалежність. І ставлять під сумнів будь-які інші думки і критику, які можуть виникати до діяльності цих організацій – ОУН і УПА. А це робить неможливим будь-яку дискусію між нами щодо Волинської трагедії" – вважає Залєвські.

Популярні новини зараз

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Показати ще

Читайте також: Польська компанія та "Укроборонпром" створять спільне підприємство

До участі у Форумі обидві делегації не планують залучати багато політиків для того, щоб розмова була максимально фаховою. Окрім історичних моментів, планують обговорити польський досвід впровадження реформ, а також темп і якість їх здійснення в Україні.

За словами українського співголови Форуму, депутата Верховної Ради Остапа Семерака, рішення, які приймуть на заході, не є обов'язковими, а його головна мета – діалог і порозуміння.

"На мою думку те, що форум існував протягом останніх трьох років і не було зустрічей – негативно вплинуло на українське суспільство і на процеси, які відбуваються в польському суспільстві зокрема", – вважає депутат.

Після дискусії делегати планують представити рекомендації до тих установ, які можуть приймати рішення в обох країнах.

Українсько-польський Форум партнерства створили у 2011 році за сприяння Міністерств закордонних справ обох країн. Як зазначив Залевські, останню зустріч у рамках Форуму планували провести в кінці 2013 року, та через Революцію гідності подальша діяльність стала неможливою, бо тоді для України стали важливішими внутрішні події.