"Знай.ua" відвідали помешкання чиновників, причетних до розстрілів на Майдані

В лютому виповнюється рік з дати трагічних подій на київському Майдані Незалежності. Поки силовики розслідують та шукають причетних до смертей активістів, кореспонденти "Знай.ua" дізналися, що причетний до розстрілу "Небесної сотні" Віктор Ратушняк залишив в Києві маму та сестру, начальник столичної міліції жив в елітному будинку на Печерську, а в ліфті екс-міністра Захарченка можна зустріти першого президента Леоніда Кравчука.

Коряк два роки робив ремонт

Начальник київської міліції 51-річний Валерій Коряк відзначився розгоном студентів в ніч на 1 грудня на Майдані. Людей побили за те, що заважали поставити новорічну ялинку. Генпрокуратура порушила справу за фактом застосування фізичної сили та спеціальних засобів стосовно громадян. Генерал-майора звинувачують у "незаконному перешкоджанні проведенню мітингів та демонстрацій", загрожує до 5 років ув'язнення. 5 березня 2014-го Коряка оголосили в розшук.

Жив Коряк на вул. Драгомірова, це квартал новобудов на Печерську. Вхід сюди тільки по електронних картах, а висотки цілодобово охороняють люди в чорному. У дворах – дорогі джипи, а на перших поверхах – салони краси та ресторани. Охоронець в під'їзді Коряка зізнався, що квартира записана на іншу людину, але в ній ніхто давно не живе. "Більше мені не можна нічого казати, втрачу роботу", - додає охоронець.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Показати ще

Зустрічаємо у дворі сусіда Коряка, чоловік представляється Сергієм, каже що займається сільським господарством, а раніше був депутатом міськради у Харкові та членом "Партії регіонів".

"Будинку зо три роки. Скільки пам'ятаю, в тій квартирі ремонт йшов, навіть ще торік взимку. Це на 3-му поверсі, там п'ять квартир. Та, про яку ви питаєте – невелика, десь під 70 квадратів максимум", - додає Сергій.

Онука Ратушняка каже друзям, що "дєдушка на Мальдивах"

Заступника міністра внутрішніх справ 55-річного Віктора Ратушняка підозрюють в тому, що саме він віддав наказ застосувати зброю проти активістів Майдану. Розстрілював "небесну сотню" севастопольській "Беркут". Такі данні є у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого.

Ратушняка розшукує СБУ, його звинувачують в умисному вбивстві, перевищенні влади та службових повноважень, які супроводжувались насильством та застосуванням зброї. Якщо впіймають, то генералу загрожує десять років тюрми.

Він зник торік 11 березня. Нам відомо, що останні сім років генерал мешкав у двоповерховому маєтку на масиві Бортничі (Дарницький район). Біля високого паркану – лавка, на ній вмостився сірий кіт. Двері ніхто не відчиняє, проте у дворі все вичищено від снігу. Видно, що хтось тут живе.

"Там тільки бабуся під дев'яносто років, вона в день із тим котом на лавці часто сидить, а більше нікого немає", - каже нам один з сусідів.

За хвилину з воріт виходить жінка у хустці та потертій рожевій куртці, на мотузку веде вівчарку. Запевняє нас, що доглядає тільки стареньку, допомагає по господарству, більше ніхто тут не живе. На запитання, коли вона востаннє бачила Ратушняка, починає матюкатись.

"Ви краще "кровавого пастора" питайте, навіщо він війну розв'язав", - голосно кричить жінка та веде вигулювати пса.

"Це рідна сестра Ратушняка. В будинку живе вона та його мати. Ні з ким з сусідів вони не спілкуються, ніхто не знає як їх звати. Все оце майно замміністра записане на дружину, маму, сестру, на ньому нічого немає", - каже інша сусідка. Додає, що востаннє Ратушняка бачила наприкінці лютого.

"Коли почався Майдан, в його будинку жив "Беркут", їздили вони на мікроавтобусі та джипах, боялися, що сюди можуть приїхати активісти. А зараз по ночах машини під будинок приїжджають, чергують тут, або шукають його, невідомо. Його онука, яка раніше тут теж жила, сказала друзям, що "дєдушка відпочиває на Мальдівах", - пригадала сусідка.

До речі, онука Ратушняка 16-річна Ганна вчиться у ліцеї на Харківському. Мріє стати зіркою кіно, розсилає резюме в модельні агенції. Про себе пише, що дуже любить читати вірші перед дзеркалом, має досвід у кіно, знімалась у масовках, та готова заради зйомок до переїзду в іншу країну.

Слюсар будинку Захарченко: "Куди не плюнь, попадеш в генерала"

Колишній міністр МВС та головний організатор кровавих подій на Майдані 52-річний Віталій Захарченко живе у Москві, хизується фондом, який допомагатиме біженцям та роздає інтерв'ю російським каналам.

До цього він жив у Києві на 18-му поверсі новобудови по вул. Щорса, 44-А. У дворі зустрічаємо слюсаря Юрія. Той листає блокнот, зупиняється на квартирі міністра. Біля неї помітка "Захарченко. Живе".

"Ми обходили квартири рік тому. Живе – означає, що вони вже перепланували квартиру, зробили ремонт та отримують платіжки за комунальні послуги. А живуть вони там, чи не живуть – хто його знає. Захарченко, це не єдина відома особа тут. Куди не плюнь, попадеш в генерала. І СБУ, і Міноборони, навіть скандал був. Якийсь генерал собі, дітям, родичам тут квартири поробив", - пригадує Юрій. Додає, що за часів Майдану біля під'їзду Захарченко чергувало двоє міліціонерів. Вони півдня у під'їзді сиділи, ще стільки на вулиці стирчали та дратували мешканців елітного будинку.

Двері до житла екс-міністра без номерного знаку, а дві квартир поруч виглядають нежилими. Ймовірно, вони всі поєднані між собою. На поверсі є вихід на балкон, який примикає до квартири екс-міністра. З вікна відкривається вид на половину міста.

Сусіда навпроти звати Андрій. Він каже, що якби побачив Захарченка, то впізнав. "В ліфті зустрів екс-президента Леоніда Кравчука, він до зама Попова Руслана Крамаренко піднімався. Той на поверх вище мешкає. То якби побачив Захарченко, то думаю, що запам'ятав би його. Я його не зустрічав, хоча знаю, що квартира його. Пам'ятаю, що рік тому міліціонери у під'їзді чергували. Але ж то не через сусіда, а через підпали машин, які були по всьому місту. Зараз в цій квартирі іноді ночує якийсь молодий чоловік", - каже Андрій.

Сусіди додають, що Захарченко рік тому тільки закінчив ремонт, збирався тут жити, але не встиг. "Він навряд чи повернеться, адже ім'я з брудом змішали, а все майно арештували. Сюди зараз тільки журналісти ходять", - зізнається нам консьєржка.

В МВС є факти, що Захарченко особисто керував викраденнями активістів та вбивством Юрія Вербицького, організовував "тітушок", керував дискредитацією Майдану в ЗМІ. В СБУ помітили, що міністр зник 26 лютого 2014 року. Його звинувачують в масових вбивствах та перевищенні влади.