Керівництво Національного Антарктичного Центру України повідомило, що Україна і надалі залишиться антарктичною державою. Раніше – через стрибок курсу долара існував ризик консервації єдиної антарктичної української станції "Академік Вернадський".

"В Україні з 2010 року діє Державна цільова научно-технічна програма проведення досліджень в Антарктиді. У програмі вказані суми, котрі щорічно до 2020 року держава виділяє на українські експедиції до Антарктиди та утримання станції "Академік Вернадський" – каже прес-аташе Центру Володимир Бочкарьов

2014 року українські полярники обійшлися державі в 26 мільйонів гривень. Цього року заплановано 32 мільйони гривень. Як повідомляють у Національному Антарктичному Центрі – усі закупки та фрахтування судна Центр змушений робити у доларах та у євро.

"Ми підрахували, що через значний стрибок курсу долара та євро, нам потрібно мінімум 40 мільйонів гривень, аби у березні вивезти 19-ту експедицію. Та доставити в Антарктиду 20-ту експедицію" – розказує Бочкарьов.

Науковці звернулися до держави за допомогою. Наприкінці січня в Міністерстві освіти та науки повідомили, що уряд вирішив виділити додаткові кошти для продовження роботи станції.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

"Ми вирішили дещо скоротити витрати на утримання станції. Приміром, у кращі часи в експедицію входило до 17 осіб, зараз в Антарктиді на станції перебуває 12 осіб. Певно, що доведеться ще більш зменшити кількість учасників експедиції" – розказав заступник міністра Максим Стріха.

Також Максим Стріха повідомив що цього року Україні вдалося зекономити на фрахтуванні судна, на якому повертається одна експедиція та доставляють їх зміну.

"Раніше фрахтування коштувала близько 1,5 млн. євро. Нам цього року вдалося домовитися за 1,4 млн. євро."

Також будуть скорочені видатки на наукову діяльність експедиції.

"Головне, що ми залишимося арктичною державою. А це великий плюс для України. Бо ми матимемо право згодом претендувати на розробку корисних копалин на континенті. А їх, як відомо, під шаром льоду є немало." - каже Стріха