Через зміну курсу долара із 8 до 26 гривень, всі іноземні товари за рік подорожчали утричі. У магазинах зменшився асортимент продуктів, побутової хімії та електроніки.
- Пересічним українцям вже бракує грошей на імпортні товари, то їх і не купують, переходять на наші. Зараз як ніколи вигідно починати випуск вітчизняних товарів, - каже Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг". Він розповідає про зміну умов для українських бізнесменів.

Через бойкот російських товарів попит на них знизився. Цілі ніші зараз не зайняті.

"Росіяни вже не постачають сюди багато товарів. Їхня кількість впала у п'ять разів. Вже пропали російські кондитерські вироби, їхніх машин також до нас не завозять. З російських товарів зараз лишаються хіба що залишки хімії та електроінструменти. Але вони всі китайські, просто мають російські назви. Тому для наших бізнесменів звільняються цілі бізнесові ніші. При цьому в Україні є можливість робити якісніші товари, ніж в Росії. Бо в нас є доступ до сучасних технологій, а в них він скорочується через санкції".

Вітчизняним бізнесменам варто якомога швидше переходити від перепродажів до виробництва. Потрібно починати з випуску простих господарських товарів, вважає Павло Мельник.
"Це можуть бути ножі, виделки, посуд. Прибутковим і швидкоокупним бізнесом буде випуск електроінструментів, кухонної техніки та інших пристроїв, що не потребують сучасних мікросхем. Попит на них точно буде, бо вони коштуватимуть нарівні з китайськими. А дешева російська техніка поступово покине наш ринок назавжди".

Проте українські виробники мають дбати і про успішні продажі своїх товарів, продумувати шляхи збуту, рекламу. Інакше попит на них буде низьким.
"Зараз у нас і так виробляють багато взуття, одягу, побутової хімії. Але проблема в тому, що наші виробники якісних товарів не вміють продавати. Про них ніхто нічого не знає".

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще