Вчені з Кембриджського університету Великобританії створили міцний та легкий дріт з вуглецевих нанотрубок. На думку британських фахівців, нова розробка в майбутньому зможе замінити звичний для нас мідний провід.

Однак поки треба поліпшити його струмопровідні властивості.

Провід вдалося отримати з використанням спеціальної невеликої печі. Температура всередині неї становила більше 1 тисячі градусів Цельсія. Виготовлені таким чином дроти мали товщину лише один міліметр і виявилися придатними для експлуатації, тобто передачі електричного струму.

Читайте також: Apple і Samsung хочуть позбутися SIM-карт

"До комерційного використання таких проводів ще далеко, проте наша головна мета — перемогти мідь", — зазначив Крістоф Козіол з Кембриджського університету.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Провід, виготовлений британцями у лабораторії з вуглецевих нанотрубок, вийшов в 10 разів легшим за мідний аналог і в 30 разів міцнішим. Однак у нього є суттєвий недолік.

Дріт з вуглецевих нанотрубок в 2,5 рази гірше проводить струм, ніж мідь. У майбутньому дослідники планують зосередити зусилля на створенні гібридних проводів, що складатимуться з міді та вуглецю.