Вчені продемонстрували новий тип металу. Він настільки легкий, що може триматися на воді. Інноваційний матеріал, так званий композит з металевою матрицею, був розроблений за участю армії США. Військовий корабель, виготовлений з нього, не піде до дна навіть у випадку серйозного пошкодження.

Новий матеріал також обіцяє знизити витрату палива автомобілів за рахунок поєднання малої ваги і теплостійкості, пише британська газета Daily Mail.

Синтактичні піни існують давно, але це перша з металевою матрицею. Матеріал розробили фахівці компанії Deep Springs Technology і Політехнічної школи інженерії Нью-Йоркського Університету.

Його перевагою є здатність витримувати високі температури,що було запозичене у металів. Це дозволить застосовувати матеріал в рухових установках і газовідвідних системах.

Матричний композит з магнієвого сплаву, армований порожнистими частками карборунда, має щільність всього лише 0,92 грама на кубічний сантиметр. Щільність води складає 1 грам на кубічний сантиметр. Матеріал також стійкий до агресивного морського середовища.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Читайте також: Американські літаки отримають потужні лазери для бою

Новий матеріал можуть випробувати на зразках техніки в найближчі три роки. Його використовуватимуть в першу чергу у військових цілях.

Секрет синтактичної піни полягає, насамперед, у матриці з магнієвого сплаву, яка після додавання міцних і легких порожніх сфер карбіду кремнію перетворюється в пінопласт. Оболонка сфери витримує тиск 25 тисяч фунтів на квадратний дюйм. Це у сто разів більше, ніж тиск в пожежному шлангу.

Порожнини в матеріалі захищають його від ударів. Щільність композиту регулюється кількістю сфер в матриці і дозволяє налаштувати матеріал для конкретного застосування.

Можливе застосування такого композиту – палуби, деталі автомобілів, плавучі засоби, а також броня.