Мікробіолог Хедрік Джонкерс із Делфтського технічного універститету розробив бетон, який відновлюється самостійно за допомогою бактерій. Європейська патентна організація номінувала нідерландця на Європейську премію за винахід 2015.

Про це повідомляє EcoTown.

Свій будівельний матеріал Джонкерс отримав, домішуючи в традиційну бетонну суміші з цементу, гравію, піску, води, ще й бактерій та корму для мікроорганізмів.

"Ми довго шукали корм, який би не пошкоджував бетон", - розповів вчений.

Читайте також: Винайшли спеціальний будильник для подружжя

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

За його словами, такою речовиною зрештою виявився лактат кальцію. Усе інше, що охоче споживають бактерії, пошкоджує бетон. Проблеми створювала також вода, яку додають при замішуванні цементу. Щоб бактерії не активізувалися відразу після замішування, учений помістив їх спори та корм усередину покритих шаром часток.

Метр кубічний звичайного бетону коштує 80 євро, самовідновлюваний бетон коштує дорожче на 15-20 євро.

"Це підвищення ціни швидко окупиться, бо можна буде заощадити великі суми на обслуговуванні, ремонті або заміні. Крім того, зростає строк служби конструкції", - розповів винахідник.

Дженкерс і його команда вже представили три продукти, які містять бактерії: самовідновлюваний бетон для нових конструкцій, будівельний розчин для ремонту пошкоджень і спрей для незначних тріщин.

Новітній матеріал вже успішно витримав перші випробування. Винахід має потенціал для скорочення коштів на технічне обслуговування мостів, тунелів і опорних стін, яке тільки у країнах Європейського союзу становить 4-6 мільйонів євро на рік.

Зараз вчений працює над створенням ще одного типу бетону. Збагачений поживними речовинами він має сприяти наростанню моху, лишайників і рослин.

Цей матеріал зможе не лише відфільтровувати пил з повітря вздовж вулиць, але й перетворити похмурі міські ландшафти на зелені оазиси.

Довідка. За даними вчених, щорічно у світі використовується близько 7 мільярдів бетону, що складає близько 2,5 тисяч кг на одну людину. Будівельний матеріал під навантаженням утворює тріщини, крізь які проникає вода і пошкоджує сталь усередині. Внаслідок руйнування тримальних елементів можуть виникнути проблеми з безпечністю конструкції.

Також, бетон є шкідливим для клімату. У процесі виготовлення цементу, одного з головних компонентів бетону, карбонат кальцію перетворюють на оксид кальцію, що супроводжується виділенням парникового газу СО2.

Взагалі цементна промисловість спричиняє до 10% глобальних емісій СО2. Тому вчені шукають шляхи усунення цих недоліків матеріалу.