Геофізики знайшли нові підтвердження того, що Місяць утворився через зіткнення Землі із планетою Тейя.

Результати досліджень опублікували у журналі Nature.

Теорія про таке виникнення супутника Землі з'явилась в 70-х роках. Згідно неї, Місяць виник 4,5 мільярда років тому через зіткнення нашої планети із планетою розміром з Марс. Супутник сформувався з уламків. Про це свідчить схожий хімічний склад Землі і Місяця, а також, що у нього майже немає залізного ядра.

Читайте також: У мізку знайшли функцію зміни статі

Вчені провели нове моделювання, яке підтверджує теорію.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Схожість хімічного складу планет вчені пояснюють тим, що Тейя і Земля перебували на приблизно однаковій відстані від Сонця в близьких ділянках протопланетного диска і тому утворилися із однієї і тієї ж матерії.

Крім того, вміст ізотопу вольфраму-182, що виникає після розпаду гафнію-182, в грунтах Місяця і Землі вказує на справедливість гіпотези Тейи. На поверхні Місяця даного ізотопу більше, ніж на Землі - на 27 частин на мільйон. Тобто, наша планета інтенсивно акумулювала матерію астероїдів і комет.

"Земля і Місяць не близнюки, народжені від однієї і тієї ж планети, але вони сестри в тому сенсі, що виросли в однаковому середовищі", - підсумував один із авторів дослідження Хагай Перетц.