Вчені з Пекінського інституту наноенергії і наносистем розробили незвичні наручні годинники. Вони здатні забезпечувати себе енергією завдяки рухам рук людини. Пристрій обладнаний електричним й трибоелектричним генераторами. Пристрій представляють собою невелику коробочку розміром 3,6х3,6×3 см. Всередині неї розмістили магнітну кульку.

Під час руху руки користувача вона стикається з шістьма металевими котушками, які розташована по периметру коробки. Такий рух призводить до вироблення струму. Трибоелектричний генератор складається з ремінця із полімеру і нейлону. Коли кулька придавлює ремінець, то нейлон і полімер стикаються між собою. Таким чином виробляється електричний струм.

Читайте також: У Харкові з'явився свій "Big Bеn"

Дослідники розповіли, що годинник при певних рухах руки може генерувати струм до 12 мА. Людині достатньо 39 секунд нескладних вправ, щоб забезпечити роботу пристрою протягом 7,5 хвилин. Годинник оснащений літій-іонною батареєю, яка й зберігає вироблену енергію. Такого запасу вистачить на 3,5 години безперервної роботи.

Однак наразі прототип вийшов досить великим. Але дослідники продовжують його вдосконалювати і у майбутньому планують значно зменшити його розмір. А магнітну кульку замінять на магнітну смугу.

Популярні новини зараз

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще