Ліфт існує вже не одне століття. За цей час він ставав набагато швидше і може витримувати велике навантаження. Не змінним лишилось тільки те, що його кабіна рухається вгору-вниз.

Про це повідомляє Tech Insider.

Німецька компанія ThyssenKrupp Elevator збирається змінити звичний рух ліфту. Він зможе переміщатися не тільки у вертикальній, але і в горизонтальній площині. Керівник компанії Андреас Ширенбек розповів, що незабаром зросте потреба у оновлених та більш сучасних ліфтах, адже багато людей переїжджають жити до міст.

На початку листопада компанія представила функціонуючу модель. Її зробили у масштабі 1:3. Розробка отримала назву MULTI. Її конструкція передбачає дві 10-метрові шахти і чотири кабіни. Вона працює за допомогою лінійних двигунів. Для переміщення ліфту не потрібні традиційні троси. До того ж в шахті одночасно може бути декілька кабін.

"Використовувати високі шахти всього для однієї кабіни – очевидна трата внутрішнього простору будівлі", - зазначив Ширенбек.

Популярні новини зараз

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Він порівняв це з поїздами, що рухається між містами по одній колії.

Читайте також: Пожежники у Дубаї літатимуть на джетпаках (відео)

Керівник компанії наголосив, що готова модель з'явиться до грудня наступного року. Ліфт зможе розвивати швидкість до 17 км/год. Людям не доведеться довго чекати, адже він прибуватиме не більше ніж за 30 секунд.

Завдяки тому, що в одній шахті розмістять декілька кабін, система MULTI перевозити на вдвічі більше пасажирів.

Нагадаємо, про ліфт вперше згадує римський архітектор Вітрувій у своїх рукописах. Він посилається на грецького вченого Архімеда, який побудував підйомний апарат, імовірно, ще в 236 році до нашої ери.