Швецькі вчені вбудували електронні мікросхеми у живі квіти. Вони хочуть використати унікальні здібності рослин для створення датчиків нового типу - зелених антен та отримання електрики із хлорофілу.

Про пише Science Advances.

"У Лабораторії органічної електроніки Лінчепінгского університету намагались створити такі рослини понад двадцять років. Дослідження просувались дуже повільними темпами через нестачу фінансування", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Американські фізики розробили дешевий спосіб опріснювати морську воду

Згідно інформації, вчені винайшли полімер PEDOT-S, який всмоктується в судинну систему рослин, як вода. Потрапивши всередину, полімер утворює "дроти" в ксилемі, яка виконує функцію водопровідника у наземних судинних рослинах. По них також можна посилати електричний струм, не блокуючи доступ поживних речовин та води у неї.

Популярні новини зараз

Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня

Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще

Річ у тім, що у рослинах, подібно до тіла людини, є електроліти - речовини, які проводять електричний струм. Приєднавши дроти до них, дослідники отримали працюючий транзистор і логічний вентиль - базовий елемент цифрової схеми.

Учені помістили листя троянди у шприц із сумішшю PEDOT-S та нановолокон з целюлози. У тканинах утворили вакуум штучних шляхом, а у вільні порожнини закачали розчин PEDOT-S. Після включення струму, листя почало повільно змінювати колір - від синюватих до зеленуватих відтінків, та назад.

Нове відкриття, окрім всього іншого, може допомогти створити датчики здоров'я рослин (аналогічних до людських).

Також завжди можна купити копія сумсунг ноут 9 або китайський сумсунг ноут 9.