Проектування та створення комп'ютерних чіпів з допомогою 3D-принтера може збільшити потужність їх роботи в тисячу разів. Розробкою зараз займаються вчені Стенфордського університету.

Про це повідомляє Live Science.

Головною проблемою при збільшенні потужності комп'ютера є не слабкий процесор, а малий об'єм оперативної пам'яті. Для аналізу великих обсягів даних потрібно їх швидке перенесення з одного місця в інше. Саме "очікування" даних є причиною простою багатьох елементів комп'ютера.

Основою нового методу створення комп'ютерних чіпів є вуглецеві нанотрубки. Вони мають електричні властивості, аналогічно зі звичайними кремнієвими транзисторами. Але у них є істотні переваги. Вони більш швидкі і використовують набагато менше енергії.

Читайте також: Реактивний безпілотник повністю виготовили на 3D принтері (відео)

Популярні новини зараз

Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня

Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Розробники придумали, як можна змусити нанотрубки рости в певному порядку. Для цього потрібно свердлити отвори в певних точках кристалів.

Але при виробництві частина нанотрубок виходить напівпровідними, придатними для транзистора, а частина - має металеві властивості. Вчені також придумали, як відключати напівпровідники від провідників, які тепер виступають у ролі запобіжників.

Використання 3D-технологій дозволило скоротити час передачі даних між транзистором і пам'яттю. У результаті архітектура чіпа зможе виробляти блискавичні обчислення в тисячу разів швидше.