Фізики із США створили нанофільтр для морської води. Він здатний значно швидше, якісніше і дешевше очищати її від солей за всі існуючі аналоги.

Результати дослідження вони опублікували в журналі Nature Communications.

Нараяна Алуруз університету Іллінойсу розповів, що надтонкі "дірчасті" плівки з дисульфіду молібдену пропускають через себе молекули води. В той же час вони затримують іони солей, бактерії та інші шкідливі компоненти морської води.

Ідея застосувати такий нанофільтр виникла під час експериментів зі створення детекторів поодиноких молекул ДНК. Вчені виготовляли їх з тонких плівок графену і дисульфіду молібдену. Науковці, під час досліджень, виявили, що ці плівки значно швидше і якісніше очищають воду від солей, ніж інші аналоги.

Нараяна Алуру впевнений, що молібденова плівка допоможе врятувати багато регіонів світу від посух та забезпечить доступ до прісної води.

Популярні новини зараз

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Читайте також: Людство через п'ять років перейде на штучне м'ясо

Існуючі технології, за його словами, дуже енергозатратні та недовговічні і це робить опріснення безглуздим з економічної точки зору.

Він додав, що в той же час дешевий та ефективний спосіб очищення і опріснення морської води вирішить водну кризу на планеті.

Наразі фізики працюють над створенням перших експериментальних прототипів опріснювачів та шукають потенційних інвесторів для удосконалення розробку. Такі пристрої, на думку вчених,матимуть високий рівень рентабельності.