Основним джерелом енергії для космічних місій агентства NASA є радіоактивний ізотоп плутоній-238. Він використовується в "ядерних батарейках" РІТЕГ. Але його запаси скоро закінчаться.

Про це повідомляє Popular Mechanics.

РІТЕГ активно використовуються в космічних зондах з 1969 року. Але плутоній-238 в США не вироблявся з 1998 по 2013 рік.

Хоча його виробництво нещодавно відновили, але цієї кількості ледь вистачає на найближчі місії NASA- до супутника Юпітера Європі й супутника Сатурна Енцелада. Саме тому NASA вирішило шукати нове джерело енергії у найбільш добре профінансованих інноваторів - військових.

Військово-морський флот США з 1980-х використовує системи накопиченої хімічної енергії SCEPS. Перші системи використовувалися для живлення торпед на підводних човнах. Вони працюють подібно до епоксидної смоли. Дві речовини зберігаються окремо і, коли необхідна хімічна реакції, їх змішують. Найбільш поширені реагенти в торпедах це газоподібний гексафторид сірки і твердий літій. Хімічна реакція між ними виробляє достатньо тепла, що вивільнити тисячі кіловат енергії.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Читайте також: NASA прогнозує всесвітній потоп

NASA має намір доопрацювати цю систему. Агентство хоче, щоб одним з реагентів виступав атмосферне газ однієї з досліджуваних планет. У рамках програми Інноваційних проривних концептів недавно було виділено 500 тисяч доларів. Їх спрямують на визначення ефективності реакції вуглекислого газу з літієм. Головна мета програми - відправити посадковий зонд на Венеру. Він живитиметься такою хімічною реакцією.