Рослини поглинають сонячне світло і можуть перетворити його в енергію з майже ідеальною ефективністю. Інженери завжди прагнули до такої ефективності. Найбільш важливо це в сонячних панелях. Кращі їх зразки здатні перетворювати до 44% поглинутого світла в корисну енергію. Це на даний момент одна з головних причин, чому сонячна енергетика не може самостійно покрити потреби сучасного світу.

Про це повідомляє Popular Science.

Рослини для ефективності використовують квантову механіку. Коли фотон потрапляє в світлочутливу хроматосферу рослини, вона випускає квантову енергетичну частинку - екситон. Він у підсумку доходить до тієї частини клітини, де поглинається. Саме завдяки квантовій фізиці, в даному процесі відсутні втрати енергії.

Дослідникам з Массачусетського технологічного інституту також вдалося отримати користь з цього ефекту. Для цього вони змінили ДНК вірусів. Результати їх дослідження можуть привести до появи сонячних панелей, які передаватимуть енергію з високою ефективністю.

Читайте також: Toyota презентувала машину, яка живить будинок (відео)

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Вчені змінили ДНК вірусів так чином, щоб вони зв'язувалися з групами синтетичних хромофорів і світилися під час цієї дії. Вони вивчили різні види вірусів і молекул хромофора в різних концентраціях. Але поки їм не вдалося знайти ідеальній комбінації.

На даний момент віруси ще не можуть самі виробляти електрику. Вони всього лише передають її. Більш ефективний спосіб передачі енергії може бути використаний у багатьох сферах. У майбутньому можна буде створити каталізатори для запуску світлом хімічних реакцій або створити більш ефективну електроніку, включаючи сонячні панелі.