Команда дослідників зі Стенфордського університету, можливо, здійснила науковий прорив. Він в майбутньому зможе змінити життя інвалідів. Вчені розробили штучний замінник шкіри. Вона може відчувати дотик і передавати цю інформацію нервовій системі.

Про це повідомляє Engadget.

Цю технологію можна буде використовувати при створенні футуристичних протезів, які будуть вбудовані в людську нервову систему. Також ця технологія дозволить людям відчути дотики і визначити їх силу.

Штучна шкіра складається з двох шарів прорезиненого пластика. На неї нанесена гнучкий електричний ланцюг. Між шарами розміщені карбонові нанотрубки. Вони будуть проводити електрику при стисненні. Відповідно, чим сильніше тиск, тим більше струму проходить через них. Таким способом шкіра і буде розрізняти тиск.

Читайте також: Вчені показали, як виглядатиме людство через тисячу років (відео)

Популярні новини зараз

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Але цю інформацію ще потрібно передати в мозок людини. Для цього дослідники використовували область знань під назвою "оптогенетики". Вона передбачає створення спеціальних клітин, що реагують на особливі частоти світла. Вони створили онтогенетичні нейрони, здатні розрізняти світлові шаблони.

До перших тестів на людях потрібно провести ще роки роботи. Також провідний дослідник проекту професор Женан Бао не вважає оптогенетику кращим рішенням. Людська шкіра, крім тиску, може відчувати ще температуру і тертя, а це теж потрібно відтворити.

Але все ж це відкриття може стати справжнім проривом в найближчому майбутньому.