Лазерна зброя стало давньою мрією американських військових. Інженери та науковці багато років б'ються над створенням компактної та ефективної лазерної гармати, здатної вивести з ладу ворожу техніку, збити літак або хоча б розвідувальний безпілотник.

Lockheed Martin нещодавно приступила до серійного виробництва лазерних гармат.

Модульна лазерна система отримала назву Advanced Test High ENergy Asset або скорочено ATHENA. На озброєння американських військових вона повинна надійти вже наступного року. Над ATHENA інженери компанії Lockheed Martin працювали кілька років поспіль. Кілька місяців тому вже пройшли успішні випробування системи. У ході них вдалося пропалити 30-кіловатним лазером дірку в капоті невеликої вантажівки і навіть вивести з ладу її двигун.

Але революційність лазерної гармати полягає зовсім не в її високій потужності. Головне те, що вона створена на модульній основі. Зброя використовує декілька оптичних модулів. Це потрібно для генерації одного потужного лазерного променя. Такий підхід виключає зрив бойової операції через те, що один з компонентів раптово може вийти з ладу.

Читайте також: Американські військові будуть збивати радіохвилями безпілотники (відео)

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Показати ще

Модульність також значно спрощує ремонт лазерної гармати і значно знижує вартість її обслуговування.

ATHENA - дуже гнучка в налаштуваннях система. Оператор може змінити кількість робочих модулів, щоб налаштувати потужність лазера під певну бойову задачу.

Основна модель стріляє 60-кіловатним лазером. Якщо підключити до неї додаткові модулі, то потужність можна збільшити до 120 кіловат.