Німецьким ученим вдалося розшифрувати ДНК, яку отримали зі скам'янілостей віком 300-400 тисяч років.

Результати досліджень найдавнішої ДНК можуть відсунути дату появи предків неандертальців і сучасної людини на кілька тисяч років, пише ZN.UA.

Учені вивчали останки, які виявили в середині 1990-х років в іспанському могильнику Ущелина кісток. Спочатку передбачалося, що останки належать гейдельберзькій людині.

Однак дослідження, проведені в 2013 році, показали, що мітохондріальна ДНК останків має багато спільного з мтДНК денисовців - іншого виду стародавніх людей, про яких вченим на даний момент відомо дуже мало.

Читайте також: Американські вчені розшифрували геном марихуани

Популярні новини зараз

Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення

Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів

Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Показати ще

У результаті подальших досліджень учені просканували ДНК, отриману з частини ноги, і виявили, що в ній набагато більше алелей неандертальців, ніж денисовців. Отримані результати означають, що предки неандертальської людини відділилися від основного стовбура Homo дуже рано, хоча при пізніших контактах мали місце обмежені випадки схрещування.

Вчені стверджують, що предки Homo sapiens розійшлися з предтечами неандертальців і денисовців приблизно 550-765 тисяч років тому, що від 100 до 400 тисяч років раніше, ніж думали вчені. Настільки давнє виділення предків людини розумної в окрему групу, змушує переглянути сучасні уявлення про еволюцію людини та її розселення по планеті.