Експорт російських бойових літаків під загрозою через припинення поставок Україною головок самонаведення для авіаційних ракет. Про це пише російське видання Gazeta.ru.

Покупці російських бойових літаків типу МіГ-29, Су-25, Су-27 і Су-30 незабаром можуть опинитися без ракет ближнього бою Р-73. Ракета була створена ще за радянських часів, а головки самонаведення (ГСН) до них вироблялися на київському заводі "Арсенал".

У березні минулого року через події на Сході України поставки ГСН в Росію припинилися, а їх запасів на заводі-виробнику ракет вистачить ще на 2-3 роки. ГСН вимагають особливих умов зберігання, а їх термін придатності вкрай обмежений. Нові ракети, які розроблялися на зміну Р-73, ще не готові навіть для російських ВПС, а їх випробування і прийняття на озброєння може затягнутися на кілька років.

Тих запасів ракет Р-73, що зараз є на складах МО РФ, може вистачити для російських ВПС ще на 7-8 років. Але постачання ракет іноземним покупцям опинилися під загрозою зриву. І це може сприяти тому, що імпортери російської авіаційної техніки переорієнтуються на інших виробників авіатехніки.

Показово в цьому плані, що буквально днями Єгипет, традиційний покупець озброєння радянського і російського виробництва, підписав багатомільйонний контракт з Францією на покупку винищувачів Rafale.

Популярні новини зараз

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Крім того, відкривається ніша для нових експортерів авіаційної техніки, на зразок Китаю, який в останні кілька років стрімкими темпами розвиває свою авіапромисловість і розробляє відразу кілька напрямків перспективних бойових літаків, включаючи винищувачі п'ятого покоління, що явно не в інтересах Росії.