Виставлена на аукціоні Крісті картина італійського художника XVII століття Джованні Станчі допомогла вченим з'ясувати, як за п'ять століть змінився звичайний кавун.
Про це повідомляє Vox.
Джованні Станчі в цілому зображував фрукти і овочі епохи Ренесансу. У правому нижньому кутку його картини розташувався кавун, несхожий на сучасне ласощі. Він і привернув увагу дослідників. Справа в тому, що саме так виглядав кавун до того, як його почали культивувати.
За словами професора Джеймса Ніенхауса з університету Вісконсіна, картина ілюструє історію селекції. Кавун родом з Африки. Однак після окультурення він успішно ріс в країнах Близького Сходу та Південної Європи.
Перші його поява на ринках і столах жителів датується приблизно 1600 роком.
Скасування табелів у школах: як тепер оцінюють знання школярів
Довші канікули та вечірні зміни: як зміниться навчання в школах через відключення світла
"Анти-ТЦК у шкарпетці": в Україні почали торгувати новими гаджетами для "бусифікованих"
Пенсіонерів позбавлять виплат у 2026 році: що потрібно встигнути зробити
Професор припускає, що незважаючи на блідий зовнішній вигляд, кавун за часів Ренесансу цілком міг бути дуже солодким.
Читайте також: Тайванська пекарня випускає хліб-кавун (фото)
У ньому могло бути високе вмістом цукру. До таких висновків професора наштовхнуло те, що кавун не тільки їли, а й робили з нього вино. У м'якоті стародавнього кавуна явно не вистачало лікопіну, що додає йому червоний колір.
Окультурення з часом виправило цей нюанс. Крім того, експерт зазначив більші кісточки в стародавньому кавуні, які за п'ять століть також змінилися під впливом селекції.