Львівянин виробляє електрику і продає її державі

Роман Бабячок з села Солонка, Пустомитівського району, Львівської області з літа минулого року виробляє електроенергію завдяки сонячним батареям. Користується нею сам, а надлишок – продає державі. Сонячні батареї розмістив на даху та подвір'ї власного приватного будинку.

"Цікавитися альтернативними джерелами розпочав ще кілька років тому. Навесні вирішив спробувати сам. Найбільше часу витратив на проектну документацію та дозволи від "Львівобленерго". Треба було отримати дозвіл на підключення майбутньої електростанції до мережі і зареєструвати її. Обладнання закупив та встановив за три місяці.

Щоб змайструвати електростанцію витратив близько 331,2 тис. грн.

"Придбав 40 фотомодулів потужністю 250 Вт кожен. На кожну витратив по 200 євро. Вийшло 8 тисяч євро (за нинішнім офіційним курсом 28,5 це 228,5 тис грн – прим. авт.). Це найдорожчі елементи. Також витратився на інвертор перемінного току з автоматикою – це ще 3 тисячі євро (85,7 тис. грн.). Ще 15 тисяч гривень витратив на дозволи та двосторонній лічильник. Такий лічильник дозволяє пропускати електроенергію у дві сторони – при потребу я можу користуватися електроенергією від держави, або віддавати обленерго електроенергію з власного господарства. Ще 2 тис грн. витратив кріплення батарей до даху."

Електростанція розрахована на 10 кВТ. Зазвичай люди встановлюють вдома електростанції на 2 – 3 кВт. Але Роман порахував, що затрати виходять такі самі, тому вигідніше замовляти більші об'єми.

Популярні новини зараз

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

"За місяць електростанція виробила 1500 кВт електроенергії. Приватний будинок за місяць споживає 300 – 400 кВт електроенергії. Решту продаю державі по ціні 3,89 грн. за кожну кВт/годину. Окрім безкоштовної електроенергії для себе, це приносить більше 4 тис грн. прибутку на місяць. Щоправда, таку суму можна заробити влітку. Узимку я опалюю будинок електрикою."

Єдина проблема у Романа Івановича – з місцевими податківцями. Чоловік перший в Україні почав продавати електрику державі, тому там ніяк не можуть визначитися з податками. Зокрема, хто має платити ПДВ – Бабячок чи держава, котра закупляє в нього електроенергію.