На цьому тижні у світі науки відбулося відразу кілька значних подій - це відкриття екзопланети, схожої на нашу, випробування найпотужнішого у світі лазера, анонс першого в світі літаючого скейтборду, і деякі інші досягнення вчених.

На початку цього року компанія Nike анонсувала випуск кросівок, які будуть точною копією того взуття, що носив Марті Макфлай у третій частині культового фільму "Назад у майбутнє".

Автовиробник Lexus вирішив створити першу в світі літаючу дошку - ховерборд. Компанія вже розмістила на своїй офіційній сторінці відео-тізер, а на цьому тижні анонсувала офіційну дату презентації нового LexusHover світові - п`яте серпня. Ніяких подробиць щодо пристрою нової дошки поки немає.

Найгучніша подія тижня, що минає - відкриття планети, подібної до Землі - екзопланети HD 219134b, яка, теж обертається навколо зірки. Відкрита екзопланета теж кам'яна, але в 1,6 разів більша за Землю. Вона розташована у зоряній системі сузір'я Кассіопеї. На відміну від Землі, HD 219134b обертається навколо своєї зірки на більш близькій орбіті - це зменшує шанси на наявність на планеті придатного для життя середовища.

А ось учені Японії провели на цьому тижні випробування найпотужнішої лазерної установки в світі. Вона створила імпульс з піковою потужністю 2 петаватта (енергію, в тисячу разів більшу ніж уся споживана на планеті). За словами дослідників, така енергія міститься в одній чашці гарячої кави, або випромінюється звичайною 100-ватною лампочкою за дві секунди.

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

На цьому тижні представники Facebook зайнялися вирішенням проблеми недоступності інтернету для 10% жителів планети. Компанія презентувала новий винахід, при використанні якого велика частина доступу до інтернет-інфраструктурі залежить від кабельних мереж. Дрон Aquila, з крилами розмахом у 42 метри, що працює на сонячній енергії і оснащений лазером з новим принципом впливу, створений спеціально для доставки інтернету в найвіддаленіші частини планети.

Читайте також: Учені проти застосування термінаторів під час воєн

Остання подія тижня, що минає, не відноситься до відкриттів, але має величезне значення для людства. Більше тисячі інженерів, вчених, експертів з технологій і дослідників підписали колективний відкритий лист, який попереджає про небезпеку розробки повністю автономних систем озброєння. Текст відкритого листа попереджає насамперед про небезпеку створення роботів, здатних заподіяти шкоду людині.