Вчені з Університету Осаки стверджують, що запалили найпотужніший лазер у світі. Імпульс, потужністю в два петаватт, тривав всього одну трильйонну секунди.

Для прикладу, у 2013 році 50-кіловатний лазер збив безпілотник з відстані двох кілометрів.

Мегапотужний лазер Осаки отримав назву LFEX або "лазер для експериментів з швидким запалюванням". Його довжина становить більше ста метрів.

Хоча два петаватта це досить велика кількість енергії, ідея такого лазера не нова. У Техаському університеті Остіна США вже є такий, але потужністю в один петаватт.

Заступник директора техаського "Петаватт" Майкл Донован підкреслив, що в той час, як вихідна потужність величезна, лазер використовує не так багато енергії.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Читайте також: Boeing запатентував реактивний двигун на лазерах і ядерних вибухах

"Енергія Texas Petawatt, 150-200 Дж, еквівалентна енергії чашки кави. Це енергія, яку 100-ватна лампочка випалює за 2 секунди", - зазначив він.

Вчені Університету Осаки стверджують, що їх імпульс вимагає в сто разів менше енергії лазера Техаського університету і в два рази перевищує за вихідною потужностю.

Втім, до величезного лазера, на зразок того, який був на "Зірці Смерті", коли вона підірвала Альдераан, людству ще далеко.