Бетонний блок або шматок асфальту може залишатися теплими на дотик навіть через багато годин після заходу сонця. Поверхня цих матеріалів зберігає накопичене за день тепло і протягом ночі повільно розсіює його назовні.

Однак вчені захотіли взяти це процес під контроль.Про це повідомляє Nature Communications.

Вчені з Університету Токіо повідомляють, що їм вдалося розробити матеріал, який може запасати тепло і віддавати його, коли потрібно. Для цього достатньо лише трохи його стиснути.

Цей матеріал є керамікою. Точніше – це "багатосмуговий лямбда-трититан-пентоксид". Він складається з титану і кисню та може запасати теплову енергію сонця, а також використовувати електричний струм, яке віддасть у вигляді тепла.

Одна з найбільших проблем машин, електричних генераторів та будь-яких пристроїв з рухомими частинами полягає в тому, що більша частина їхньої енергії розсіюється в навколишнє середовище у вигляді тепла.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Читайте також: Вуглецеві електродроти замінять мідні (відео)

Уявіть собі двигун автомобіля або звичайну електричну лампочку. Під час своєї роботи вони генерують тепло. Це, фактично, марно витрачена енергія. Термочутлива кераміка може збирати це тепло і потім віддавати його при потребі .

Команда з Токіо сподівається, що їхня нова технологія допоможе знизити теплові втрати в промисловості і стане важливою частиною енергетики відновлюваних ресурсів. З часом, на їхню думку, вона знайде собі шлях до створення електроніки і комп'ютерів.