Масштабну схему легалізації псевдопереселенців з ОРДЛО накрили співробітники СБУ та прокуратури на Харківщині.

Організував такий "бізнес" мешканець Луганської області за допомогою кількох спільників, повідомили в прес-службі відомства.

У роботі схеми задіяли також окремих службовців управління праці та соціального захисту населення Харківської міськради та обласного управління Фонду соціального страхування.

Ділки підшукували людей на окупованих територіях, які хотіли отримувати соціальні виплати від української держави як вимушені переселенці, не змінюючи місць проживання. Це і був їх основний "контингент". Вони ставили "псевдопереселенців" на облік, відкривали їм банківські карткові рахунки, платіжні картки для отримання пенсій, довічні державні стипендії та інші соціальні виплати. За це з кожної оформленої особи вони мали понад сім тисяч гривень.

Правоохоронці з'ясували, що серед тих, хто за допомогою такої схеми став отримувати соціальні виплати та пенсії від України, були й бойовики "ДНР"/"ЛНР".

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Під час обшуків у Харкові за місцями проживання організаторів угруповання, приміщеннях державних установ та органах місцевого самоврядування оперативники СБУ вилучили ксерокопії документів у більше ніж двох тисяч переселенців. Правоохоронці також виявили майже сто банківських карток, велику суму грошей в іноземній та національній валютах, сепаратистську символіку.

За фактом розпочате кримінальне провадження. Дії службовців будуть кваліфіковані у рамках окремого провадження.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у "ДНР" до 9 травня "наклонували" 45 тисяч ветеранів.