Понад 80 відсотків міського населення планети дихає повітрям, забруднення якого перевищує допустимі норми. Якість повітря продовжує погіршуватися, особливо в країнах з середнім і низьким доходом.

Про це повідомили у центрі новин ООН.

Всесвітня організація охорони здоров'я представила доповідь, в якій наведені результати перевірки якості повітря в 3 тисячах містах в більш, ніж 100 країнах з різних регіонів світу.

Виявилося, що міжнародним вимогам по максимально допустимих рівнів забруднення не відповідає якість повітря 98 відсотків міст в країнах з низьким і середнім рівнем доходу з населенням понад 100 тис. осіб. З числа багатих країн забрудненим повітрям дихають жителі 56 відсотків міст.

Експерти відзначають, що зниження якості повітря загрожує серйозним погіршенням здоров'я населення.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

"Забруднення повітря — одна з найважливіших причин захворюваності та смертності. Коли пелена забрудненого повітря покриває наші міста, це найсильніше позначається на найбільш вразливі групи міського населення: молоді, людей похилого віку і незаможних", - заявила помічник Генерального директора ВООЗ Флавія Бустрео.

Читайте також: Лікування у лікарнях і поліклініках України стане платним

ВООЗ змогла зіставити рівні дрібних і тонкодисперсних частинок (PM10 і PM2,5) в цілому в 795 містах в 67 країнах в період з 2008 по 2013 рік. Виявилося, що в цілому рівень забруднення міського повітря на глобальному рівні підвищився на вісім відсотків. Найчистішим повітрям дихають жителі Європи і Америки і деяких країнах регіону Західної частини Тихого океану.

Найгірше якість повітря відзначається в регіонах Східного Середземномор'я і Південно-Східної Азії, де річні середні рівні часто в 5-10 разів перевищують граничні значення, встановлені ВООЗ.

У Африканському регіоні дані про забруднення міського повітря вельми неоднозначні. Але в цілому рівень вмісту дисперсних речовин в містах на цьому континенті перевищує середній світовий рівень.

"Рівень забруднення міського повітря продовжує підвищуватися темпами, які не можуть не викликати тривогу. Ця тенденція має руйнівний вплив на здоров'я людей", - сказала глава Департаменту громадської охорони здоров'я, екологічних і соціальних детермінант ВООЗ Марія Нейра. Разом з тим, вона зазначила, що в останні роки посилюється контроль за якістю повітря і вживаються заходи щодо його поліпшення.

Експерти відзначають, що підвищення якості повітря веде до скорочення витрат на лікування хвороб, обумовлених його забрудненням, до підвищення продуктивності працівників і зростання середньої тривалості життя населення.