Представники української діаспори у США віддали до державного архіву унікальні документи про Голодомор в Україні 1932-33 років.

Документи свідчать про активну боротьбу за визнання Голодомору геноцидом, яку українці вели у США у 80-х роках минулого століття, передає Радіо Свобода.

Матеріали зберігали в бібліотеці при Фундації Олега Ольжича. Раніше діаспора не хотіла відправляти їх в Україну, оскільки остерігалась проросійської політики тодішнього президента Віктора Януковича.

Як розповів голова правління організації Сергій Кот, представникам діаспори вдалося добитися того, що до американських навчальних програм у рамках курсів "Порушення прав людини" та "Геноцид" внесли окремий розділ під назвою "Голод в Україні".

Читайте також: Діаспора збирає кошти на реанімобіль для АТО

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"Ті надходження, які ми бачимо сьогодні, безумовно, збагачують як національний архівний фонд, так і, власне, допомагають розкрити невідомі сторінки з окремих тем історії українського народу, зокрема такої важливої теми, як Голодомор 1932-33 років. Що важливо з історичної точки зору - це визнання Голодомору геноцидом українського народу", - заявила директор Центрального архіву зарубіжної україніки Ірина Мага.

Виконавчий директор Спілки архівістів України Олександр Гаранін пообіцяв, що всі документи, передані українській стороні, будуть збережені для прийдешніх поколінь.