Вже у вівторок, 6 жовтня, польська комісія прийматиме у Львові роботу польсько-українських реставраторів. Цьогоріч фахівці працювали над дев'ятьма пам'ятниками. На них польське Міністерство культури виділило понад 1,5 млн. гривень.

Серед них – і Каменяр на могилі Франка. Тут фахівці обробили шви поміж кам'яними блоками, аби не потрапляла волога, почистили та навоскували фігури.

"Щодо могили Франка, то основна робота потребувала багато шуму, пороху-пилюки – це, власне, очищення граніту. Ми замовили великий апарат-піскоструй. Це очищення тривало 2-3 дні", – розповів ZAXID.NET реставратор Тарас Бенях.

Тепер уже за українські кошти – а це 15 тисяч гривень – залишилося облаштувати навколо поховання квітники з тротуаром. А до кінця жовтня наші відреставрують ще й могилу дружини Франка та 13 інших надгробків. Музейники Личаківського кладовища постійно клопочуться й над австрійськими і польськими похованнями. За останніх три роки тут відремонтовано й відновлено окремі елементи на майже 300 польських поховань.

Читайте також: Молодь взялася за порятунок львівської статуї Свободи

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

"Проведено комплексний благоустрій на похованні Марії Конопніцкої. Це найвідоміша польська поетеса, скажімо, як для українців Леся Українка. Відновлено могилу надзвичайно відомого, світової слави, математика Стефана Банаха, а також архітектора Львівського оперного театру – Зігмунта Ґорґолевського", – уточнив директор Личаківського кладовища Михайло Нагай.