Нещодавно встановлений бронзовий пам'ятник рому не простояв у Мукачево й місяця. Акт вандалізму стався кілька днів тому.

Про це повідомив депутат Мукачівської міської ради та представник ромської громади міста Іван Йонаш, передає "Голос Карпат".

Вандали облили пам'ятник зеленою фарбою, а обличчя скульптури забризкали невідомою речовиною. Крім того, вони зламали фрагмент віника, який ром тримає у руках.

Депутат зазначив, що перебував у від'їзді і не знає, коли саме це сталося. Місцеві жителі розповіли, що пам'ятник понівечили кілька днів тому.

"Спочатку зігнули, а потім відламали фрагмент віника. Це точно не могли зробити діти, тут потрібна неабияка сила. Впевнений, що таке не могли скоїти і представники нашої ромської громади, адже ми прийняли цей пам'ятник", - зазначив Йонаш.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Городяни берегли пам'ятник і вважали його гордістю міста. Депутат підозрює, що це могла бути чергова передвиборча провокація. Є люди, за його словами, які постійно підбурюють ромське населення.

"Ймовірно, комусь заплатили, припускаю, що зловмисник взагалі людина не ромської національності. Сподіваюся, що пам'ятник ми відреставруємо", - додав він.

Народний художник України і автор скульптури також переконаний, що мукачівські роми не причетні до наруги над пам'ятником.

Читайте також: Євреї України просять грошей у влади на Музей голокосту

"Цигани просто не могли цього зробити. Вони гордяться єдиним на всю Європу пам'ятником представнику своєї народності і дуже люблять його. Думаю, тут замішана політика. Перед виборами комусь хочеться насолити меценатам, які спонсорували будівництво монумента", - наголосив він.

Міліціонери зазначають, що не отримували протягом кількох останніх днів жодних заяв з приводу вандалізму стосовно пам'ятника.

Нагадаємо, у Мукачеві третього вересня відкрили унікальний пам'ятник Цигану-двірнику. Проте ромські активісти Закарпаття після його встановлення влаштували у засобах масової інформації акцію протесту проти монумента. Вони вважають, що пам'ятник нібито принижує їхню гідность.