Перший заступник міністра освіти Інна Совсун повідомила, що університети отримали право розміщувати гроші на депозитах.

Відповідну постанову підтримав Кабінет міністрів України.

Ця постанова дозволить вузам створювати джерела фінансування інноваційних освітніх програм і наукових досліджень - повідомляє Osvita.ua.

Раніше міністр освіти Сергій Квіт сказав, що це рішення фактично означає фінансову автономію університетів і має революційне значення для розвитку науки і освіти в Україні.

Читайте також: Квіт заявив, що всі школярі отримають безкоштовні підручники

Популярні новини зараз

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Показати ще

Інна Совсун пояснила, що означає поняття фінансової автономії для університетів:

"Вузи отримають право самостійно розпоряджатися грошима, які вони заробляють завдяки науковій діяльності та студентам-контрактникам. Раніше всі кошти йшли в державну скарбницю, і це створювало багато проблем. Наприклад, вуз бере участь у європейському науковому проекті. Зрозуміло, отримує гроші на реалізацію цього проекту, якими, по ідеї, повинен розпоряджатися. Гроші надходять в казну, де і залишаються. Для реалізації проекту ректору потрібно купити обладнання, відправити людей у ​​відрядження. Але він ... отримує відмову. На якій, питається, підставі, якщо це гроші університету? В результаті вуз "провалює" проект. З прийняттям нового закону все буде по-іншому. Тепер гроші університету будуть лежати на рахунку у державному банку і вуз зможе самостійно ними розпоряджатися.