Кава - один з найулюбленіших напоїв людства. Деякі не уявляють свого життя без кави. Ароматний напій бадьорить вранці і допомагає тримати в тонусі цілий день. Але іноді ми відчуваємо себе погано із-за надмірного вживання кави.

Як визначити яку кількість кухлів кави треба випити за день? Які симптоми з'являються від передозування кави?

Портал "Знай.ua" дає декілька порад, які допоможуть вам визначити денну дозу кави. Ніхто не змушує вас відмовитися від улюбленого напою, необхідно лише скоротити кількість кухлів в день, якщо ви помічаєте погану реакцію організму після вживання кави.

Симптоми передозування:

1. Трохи на взводі, дратівливість, висока пітливість
Можна поспостерігати за кавоманами з боку. Ці люди деколи дуже дратівливі, збудженні, часто потіють без причин. Напій стимулює центральну нервову систему, блокує рецептори аденозину, підвищує рівень адреналіну в крові, який може викликати напади панічних атак, неспокою, тиків, прискорене серцебиття, дратівливість, напад гніву.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

2. Раптові напади втоми
Ми п'ємо каву, щоб трохи підбадьоритися, але коли ефект бадьорості нас покидає йде зворотня реакція і відчувається раптова втома.
Вчені провели дослідження, яке довело те, що кофеїн знижує продуктивність навіть у самих працездатних людей.

3. Часті походи в туалет
Кава підвищує частоту сечовипускання, особливо якщо ми п'ємо її нерегулярно. Коли ми п'ємо занадто багато кави і при цьому ігноруємо чисту воду, кава починає впливати на організм як сечогінний засіб.

4. Смикаються повіки
Іноді ми помічаємо, що тік з'являється зовсім раптово. Ми не нервуємо, немає ніяких стресових ситуацій, але наши повіки без причини починають сіпатися. Дослідження Університету Нью-Йорка показало, що кофеїн викликає викид серотоніну і норадреналіну, сигналів збудження, які можуть підвищити реактивність м'язів і нервових закінчень.

5. Проблеми зі сном
Натуральна кава сприяє порушенню сну. Буває, що ми випили останню чашку кави ще в робочий час і вдома п'ємо зовсім інші напої, але все одно безсоння дає про себе знати. Напій порушує циркадні ритми організму.

Як вирішити цю проблему при цьому не відмовлятися від улюбленого напою?
По-перше поспостерігайте за собою, чи дійсно кава впливає на ваш організм? Зменшіть денну дозу споживання кави, пийте каву з низьким відсотком кофеїну, пийте більше води.

Раніше, портал "Знай.ua", розповів про те, що завзяті любителі кави п'ють його по кілька чашок в день, але після перевищення денної дози відчувають втому з супроводом головного болю. Кава вимиває кальцій з організму, знижує шанси на здорову вагітність, кава зневоднює організм, псує емаль зубів.