Вчора Вищий господарський суд повернув Тальнівський комбінат хлібопродуктів у державну власність. Головував суддя Петро Гончарук.

2010 року підприємство привласнив Олександр Коротков, колишній регіонал, депутат Черкаської облради. Перед цим Тальнівський КХП банкрутували і депутат викупив його за 17 мільйонів гривень. За експертними оцінками, вартість підприємства є більш ніж удесятеро вищою – 200 мільйонів гривень.

"Допомогли йому депутати Тальнівської міськради. Вони п'ять років тому дозволили Короткову приватизувати підприємство", - розповідає "Знай" Дмитро Кукін, начальник юридичної служби "Хліба України".

Читайте також "За Тальнівський хлібокомбінат треба саджати не лише депутатів, а й суддів" - Бондар

Однак його не можна було приватизовувати. Воно входило до переліку підприємств, які не підлягають приватизації.

Популярні новини зараз

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Показати ще

Процес повернення Тальнівського комбінату хлібопродуктів тривав два роки. Незважаючи на те, що приватизацію здійснили із грубими порушеннями закону, суд довго не міг прийняти рішення на користь держави. У липні брав паузу на тиждень, бо не вистачало документів, потім знову переносив засідання, бо не встиг вивчити всіх доказів. Останні засідання проходили за участі журналістів і активістів.

"Хто зна. Може, суддя справді дуже ретельно вивчав всі деталі справи. Однак ця справа була настільки резонансна і порушення закону при приватизації були такими явними, що думаю, суд би точно не насмілився прийняти рішення не на користь держави", - розповідає юрист.

Однак, за його словами, на цьому судовому рішенні проблеми Тальнівського комбінату хлібопродуктів не закінчуються.

"Справа в тому, що поки ми боролися в судах, люди олігарха вивели власність із підприємства і перепродали. На частину майна нам вдалося накласти арешт. Ми це робили не як на майно чиєїсь власності, а як майно за адресою підприємства. Тому наступним нашим завданням є повернення майна в державну власність. Це буде складно, але можливо. Дуже важливо, щоб всі владні органи злагоджено і скординовано спрацювали", - говорить Дмитро Кукін.

Читайте також Тальнівський КХП повернуть у державну власність

Нагадаємо, Тальнівський комбінат хлібопродуктів щороку продає за кордон 22 відсотки від всього борошна, виготовленого в Україні. Є найкрупнішим експортером держави у цій галузі. Через привласнення підприємства екс-регіоналом держава щороку недоотримувала понад 100 мільйонів гривень недоотриманих податків.