Водіїв автівок, вага яких перевищуватиме допустиму норму, штрафуватимуть до 10 тис гривень. Ці гроші мають піти на ремонт доріг. Нова система контролю коштуватиме державі до 15 мільйонів доларів і може запрацювати вже в січні 2016 року.

"Потрібно встановити економічно обґрунтовані штрафи– від однієї до 10 тисяч гривень. У Польщі за перевантажену машину штрафують на 1,5 тис. євро, у Німеччині - 10 тис. євро", - заявив голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль.

Наразі мінімальний штраф становить 1,7 тис. грн.

Чиновники пропонують заборонити пересування транспорту з вагою понад 40 тонн.

Для вантажівок запровадять подвійний контроль. Якщо автоматичні ваги зафіксують перенавантаження, працівник ДАІ зобов'язаний зупинити і оштрафувати авто. Інформацію підтвердить відеофіксація через веб-камеру, камери з'являться на кожному контрольному пункті.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

"Мінінфраструктури автоматично отримає повідомлення про порушника на сайт. Якщо інспектор пропустить перевантажений транспорт без накладення штрафних санкцій, його звільненять", - пояснив Хміль.

Читайте також: Кияни зможуть відстежувати ремонт доріг і водопроводів онлайн

Інформацію про інспектора, який заступатиме на чергування, одразу надходитиме до СБУ та керівництво ДАІ.

Нову систему контролю запустять спочатку у Миколаївський області. За розрахунками чиновників, саме там 90% доріг перебувають у аварійному стані. Найбільшу шкоду завдають автоперевізники до морських портів.

"На кожну заощаджену перевізником гривню, який перенавантажує своє авто, держава витрачає 6 грн. на відновлення дороги", - повідомив перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

У міністерстві підрахували, що зараз допустимі вагові норми порушують третина вантажівок.

Для облаштування системи необхідно придбати щонайменше 50 автоматичних комплексів із вагами, камерами та системами автоматичного збору інформації.

Вартість проекту становить від 5 до 15 мільйонів доларів.

Автоматичний ваговий контроль автотранспорту на дорогах може бути введений в січні 2016 року.

Читайте по темі: Перша платна дорога сполучить Львів і Краковець