У Нацбанку скоротять половину працівників до кінця 2015 року. Про це повідомила Валерія Гонтарєва. 2014 року в НБУ вже скоротили 963 особи.

"Зрозуміло, що в дерджустановах штати дуже роздуті, проте такі повідомлення голови Нацбанку негативно вплинуть не лише на ситуацію всередині структури, а й на стабільність гривні", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Матеріал за темою Держслужбовець має отримувати 1500 євро - Шимків

На його думку, після таких повідомлень коефіцієнт корисної дії працівників знижується.

"Це аксіома, незалежно від виду діяльності установи. Люди, які знають, що є висока ймовірність їхнього скорочення, не стараються, виконують свої обов'язки недбало. Минулого вересня Гонтарєва також робила такі гучні заяви. Потім, коли курс долара поліз вгору, в її відомстві не було кому вирішувати ці проблеми, ніхто не хотів братися за роботу", - каже експерт.

Популярні новини зараз

Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки"

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Якщо потрібно, то скорочення має бути, але про нього не потрібно часто говорити.

"Особливо голові НБУ. Вона має зрозуміти, що будь-які повідомлення у контексті фінансів впливають на стан цих фінансів. Їй би треба було б бути обережною", - додає він.

За словами Олександра Охріменка, у кризу не варто лякати старих фахівців із монетарної політики і фінансів.

"Це вже більше площина психології. Але все одно старі досвідчені кадри багато вирішують. Зазвичай керівництво окремих відділів і департаментів не дуже вникає у нюанси для досягнення того чи іншого завдання. Ці нюанси знають вузькі спеціалісти. Оскільки вони давно в структурі, то розуміють, у який час можна отримати потрібний підпис, як швидко обійти якісь бюрократичні перешкоди. Якщо таким ставити чіткі завдання, думаю, НБУ міг би значно швидше реагувати у найбільш кризові моменти. А головне, приймав би більш фахові рішення", - каже експерт.

Скорочувати працівників можна після кризи, коли ризик дефолту буде меншим, вважає Олександр Охріменко.

Нагадаємо, з вересня минулого року в НБУ скоротили 20 відсотків працівників.