Україні не підходять умови погашення боргів, які пропонують іноземні кредитори. Таку думку висловила Наталія Яресько, міністр фінансів.

Міністерство фінансів вже відправило нову пропозицію із реструктуризації боргу Комітету кредиторів. У ній просить зменшити залишкову суму боргу та відсоткову ставку за кредитом.

"Ми не можемо гасити кредити за запропонованими умовами. Адже в новому макропрогнозі оцінка падіння ВВП України в 2015 році погіршена з 5,5% до 9%. Кредитори вимагають, аби Україна на погашення боргів взяла 8 мільярдів доларів США із золотовалютних резервів Нацбанку. Ми на такий крок не підемо", - сказала Наталія Яресько.

Наступного тижня у Вашингтоні відбудеться зустріч представників МВФ, міжнародних кредиторів і українських міністрів. На ній обговорюватимуть схему реструктуризації українського боргу.

"Неприйнятність для України умов іноземних кредиторів була зрозумілою ще в травні. Україні вже ніде брати грошей на повернення кредитів, адже паралельно треба витрачати мільярди гривень на армію", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

Матеріал за темою Україні дозволили 10 років не платити борги за кредитами

На його думку, списання частини боргів для України могло б зменшити навантаження на держбюджет. Завдяки цьому можна було б убезпечитися від різких валютних коливань і стрімкої девальвації гривні.

"Складність економічної ситуації в Україні знають всі, але кредиторів не дуже цікавить майбутній стан нашої економіки. Для них головне – це повернути свої гроші", - вважає експерт.

Матеріал за темою Президент дозволив не погашати зовнішні борги

На відміну від переговорів річної давнини, Міністерство фінансів України диктуватиме власні умови у США.

"Якщо вони нам не підійдуть, ми просто не погашатимемо кредиту. Маємо відповідний закон, підписаний президентом. Дефолт у теперішній ситуації для України не страшний. Від нас і так вже пішла більшість інвесторів. А зараз в країну ніхто не вкладає через війну", - каже Олександр Жолудь.

Матеріал за темою Евросоюзу ментально ближчі африканці, ніж українці - експерт

Нагадаємо, у травні Верховна Рада України ухвалила закон, кий дозволяє погашати валютні кредити вибірково, залежно від економічної спроможності України.